DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Meglepő: Nyikita Mazepin teszteli a Mercedest

A szabályok szerint a címvédő istálló köteles az egyik barcelonai tesztnapot egy újoncnak minősülő pilótának biztosítani. A választás az F2-ben szereplő oroszra esett, aki egy 2017-es Mercedesszel privát tesztsorozatot folytat.

Minden bizonnyal sokan meglepődnek a Mercedes pilótafelállásán a kedden és szerdán rendezett barcelonai hivatalos teszten: Valtteri Bottas mellett a 20 éves orosz Nyikita Mazepin vezeti a W10-et. A napok kiosztása egyelőre nem eldöntött.

Mazepin tavaly első évében másodikként zárta a GP3-as szezont, a Formula-2-ben azonban egyelőre nem tudta hasonlóan gyorsan felvenni a ritmust, három forduló után csupán 16. az összesítésben. Hogy miért éppen rá esett a választás, több szempont is indokolja: egyrészt a szabályok előírják, hogy a négy szezon közbeni tesztnapból – idén a Bahreini és Spanyol Nagydíjak után – kettőt újonc pilótának kell biztosítani, aki legfeljebb két nagydíjon állt rajthoz. Ennek a követelménynek nem felel meg sem a tartalékpilóta Esteban Ocon, sem George Russell, akire az elmúlt években a hasonló teszteken számított a Mercedes. Érdekesség, hogy még Bahreinben is a Williams-pilóta Russell vezette a Mercedest, mivel az volt második versenye.



A másik ok, hogy Mazepin milliárdos édesapja, Dmitrij Mazepin finanszírozásával idén kiterjedt tesztprogramot folytat a Mercedesszel: a motorsport.com szerint 12 napon át vezeti a 2017-es W08-at. Ez nagyon hasonlít ahhoz, mikor egy éven át Lance Stroll egy 2014-es Williamsszel tesztelt számos pályán, felkészülésként Formula-1-es bemutatkozására.

Mazepin 2016 óta a Formula-1 közelében található, a Force Indiánál számos alkalommal tesztelt már. Tavaly nyáron apja is a csapat lehetséges felvásárlói között szerepelt, a befutó azonban végül Lawrence Stroll lett üzlettársaival. Ekkor szakadt meg az oroszok és az istálló kapcsolata, és így került a képbe a Mercedes. Azóta szóba jött egy pletyka, hogy az idősebb Mazepin a Williamst vásárolhatja fel, amit a csapat cáfolt.

A kétnapos teszten számos másik fiatal pilóta is lehetőséget kap: Dan Ticktum a Red Bullnál, Antonio Fuoco a Ferrarinál, Jack Aitken a Renault-nál, Sergio Sette Camara a McLarennél, Callum Ilott az Alfa Romeónál és Nicholas Latifi a Williamsnél.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: