DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Szaúd-Arábia elképesztő ajánlatot tett a futamrendezésért

Az Arab-félszigeten elterülő, több, mint kétmillió négyzetkilométer területű, olajban nem szerénykedő Szaúd-Arábia egészen elképesztő összeget lengetett be egy F1-es futam rendezése érdekében.

A német Auto Motor und Sport értesülései szerint Szaúd-Arábia nem kevesebb, mint 60 millió dollárt ajánlott fel a Liberty Mediának azért, hogy a közeljövőben részese lehessen az F1 körforgásának, mint futamrendező ország. A versenyt a fővárosban, Rijádban tartanák meg, azonban konkrét tervek még nem hangzottak el, így nem tudni, hogy épített pályáról, vagy egy utcai versenyről lenne szó, de ismerve a Liberty politikáját, inkább az utóbbi valószínűsíthető.

Szaúd-Arábia nagyon szeretne felszállni az F1-es vonatra, hiszen ez is része Mohammad bin Salman koronaherceg közösségi, gazdasági és kulturális programfejlesztési terveinek, aki ezáltal szeretné fellendíteni az országban az amúgy sem elhanyagolható mértékű turizmust és az ebből befolyó összegeket.

Bőkezű ajánlat érkezett a koronahercegtől


Bár a Formula-1 számára meglehetősen kecsegtetően hangzik az ajánlat, hiszen méguiscsak 60 millió dollárról beszélünk, de a szaúdi nép és a sport rajongóinak körében biztosan ellenérzéseket fog kiváltani, hiszen a konzervatív országban találni bőven kivetnivalót az emberi jogokat illetően, ráadásul bin Salman eddigi reformjaival sem elégedett a lakosság teljes mértékben.

Persze ennek ellenére alighanem alaposan fontolóra veszi majd az ajánlatot a Liberty Media, főleg azt látva, hogy Rijád jelenleg is versenyt rendez a Formula-E sorozatában, illetve nemrég a Bajnokok Tornáját is a szaúdi fővárosban tartották.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: