DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Jól ismert helyszín válthatja a spanyol F1-es pályát 2020-tól

Amellett, hogy évek óta közkedvelt teszthelyszín, a Barcelona melletti Circuit de Catalunya a Spanyol Nagydíj révén az F1-es versenynaptár része is, immár 1991 óta. Ez változhat meg 2020-tól, amikor Zandvoort kerülhetne a helyére.

Amióta Max Verstappen egyre nagyobb népszerűségnek örvend a Formula-1-ben, a tulajdonos Liberty Media igyekszik kihasználni ezt, és visszavinni Hollandiába a mezőnyt, ahol 1985 óta nem járt már a mezőny. A Holland Nagydíj szervezése immár jó ideje az egyik legfelkapottabb téma a paddockban, egy ideig arról is szó volt, hogy Zandvoort mellett akár Assen is lehet a verseny megrendezésére, amint sikerül a Libertynek és a holland szervezőknek megegyezni a részleteket illetően.

A Motorsport úgy tudja, hogy a helyszín végül Zandvoort lehet, a megállapodás pedig gyakorlatilag meg is született a promóter és a Liberty képviselői között, ami miatt az egész még nem hivatalos, az a tény, hogy néhány részletet még konkretizálniuk kell a feleknek. Spanyolország mellett lejár az év végén Silverstone, Hockenheim, Monza és Mexikóváros szerződése is, szakértők szerint mégis Spanyolország F1-es helyszíne lehet a legsebezhetőbb, egyrészt Fernando Alonso távozása és így a jegybevételek csökkenése, másrészt pedig amiatt, mert a spanyol kormány is kihátrált a rendezés segítése mögül.

00219001_694



Zandvoort, azok után, hogy már 1950-ben és 1951-ben is ellátogatott ide az F1-es mezőny, az összértékelésbe is beszámító futamként 1952-től kezdve rendezte meg a Holland Nagydíjat. 1952-től egészen 1985-ig a versenynaptár szinte biztos pontja volt, ugyanis a bő három évtized alatt mindössze négy olyan szezon volt, amikor nem rendeztek itt versenyt.

Amikor az azóta már elhunyt Charlie Whiting versenyigazgató tavaly októberben elutazott a helyszínre terepszemlét tartani, így nyilatkozott: „Úgy gondolom, óriási a potenciál Zandvoortban” - fogalmazott akkor. „Van néhány dolog, amit rendbe kell tenni, erre pedig óriási a hajlandóság. Ennél komolyabb dolgokról beszélni viszont egyelőre korai.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: