DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Verstappen: Nem titok, van hová fejlődnünk

Max Verstappen a Red Bull Racing 2011-es vb-győztes autójával, az RB7-essel parádézott a Nagy Futamon, a Formula.hu pedig azon szerencsések közé tartozott a magyar sajtó képviselői közül, akik beszélhettek a holland fenegyerekkel.

Láttad a Netflix F1-es dokumentumsorozatát?

Nem és nem is fogom megnézn . Tudom, mi történt a szezon során és nem érdekel, hogy a többi csapat mit csinált.

A rajongók számára a káromkodás mennyisége volt a legfeltűnőbb benne – szerinted helyes így tenni egy ilyen környezetben?

Persze! Ha mikrofont tennénk egy focistára, egy mérkőzés erejéig, rengeteget hallanánk belőlük! Az a baj, hogy rajtunk mindig mikrofon van. Amikor hibázunk, vagy kevésbé örülünk valaminek, könnyebben csúsznak ki csúnya szavak a szánkon.

Volt-e olyan hibád, amelyből a legtöbbet tudtál tanulni?

Előfordult néhány. Nehezen dolgoztam fel, amikor még gokartos koromban, egy világbajnoki versenyen kicsúsztam – talán ebből sikerült a legtöbbet.

A tavalyi évtől eltérően idén már első számú pilóta vagy – látsz-e különbséget?

Nem tekintek magamra első számúként. Azonos technikát kapunk, viszont különböző visszajelzéseket adhatunk róla, és a csapaton múlik, hogy milyen fejlesztéseket visz véghez. Persze versenyzőként változunk egy szezon során.

Kedden este az Ajax legyőzte a Tottenhamet a Bajnokok Ligájában – mit gondolsz erről?

Nem ők a kedvenceim, de jó a holland futballnak, hogy remekül szerepelnek a Bajnokok Ligájában.

Melyik a kedvenc csapatod?

A PSV.

Ha lehetőséged lenne beszélni Ayrton Sennával, mit mondanál neki?

Először is bemutatkoznék, viszont soha nem gondoltam arra, hogy mit mondanék neki. A Forma-1 történetének egyik legjobb pilótája volt, és jó lenne, ha még élne, mert érdekes véleményei voltak a sportágról. A halálával viszont nagyon sokat fejlődött a biztonság, melyért hálásnak kell lennünk.

Nemrég bejelentették, hogy Hollandia és Zandvoort visszatérhet a versenynaptárba – van esély rá?

Hollandként nagyszerű lenne, hiszen rengeteg honfitársam lenne a lelátón. De várjunk addig, amíg hivatalosan is bejelentik.

Az elmúlt években többször láthattunk a világ egyik legjobb DJ-je, a szintén holland Armin van Buuren társaságában. Jól kijöttök egymással, szereted a zenéjét?

Igen, szívesen hallgatom! A DJ-k kicsit olyanok mint mi, pilóták. Sokat utaznak, ami nem egy könnyű élet, de remek srác. Örülök neki, hogy bár kis ország vagyunk, de Hollandia sok híres embert ad a világnak.

Megnyerheted a bajnokságot az új motorral?

Még fejlődnünk kell egy kicsit, de hosszú a szezon. Jelenleg a legjobb eredményekre törekszünk. Fő célunk a világbajnoki cím, de nem tudjuk, mit hoz a jövő.

Versenyeznél Hamilton mellett, a Mercedesnél?

Jó kérdés, magam sem tudom. Pilótaként mindig hinned kell magadban, jelenleg azonban szerződés köt a Red Bullhoz, egy nagyratörő projekt kezdetén. Meglátjuk.

Mire van szükségetek ahhoz, hogy felvegyétek a kesztyűt a vb-címért folytatott harcban?

Nem titok, csapatként folyamatosan fejlesztenünk kell az autót, a Honda pedig tudja, hogy nekik is van mit javulniuk végsebesség terén. Ezt szükséges szem előtt tartanunk.

Riválisként tekintesz Charles Leclerc-re?

Normális dolog, hogy az idősebbeket fiatalabbak helyettesítik, Charles-t még a gokartos időkből ismerem. Ha a legtehetségesebbeknek sikerült feljebb kerülniük, előbb-utóbb találkozni fognak egymással. De nem csak Charles-ról beszélek, egyre többen fognak majd bekerülni. Ahhoz azonban, hogy valóban összecsapjunk, az kell, hogy az autóink és versenyképesek legyenek.

Szívesen veszel részt a Nagy Futamhoz hasonló eseményeken, vagy munkaként tekintesz rájuk?

Mindig szeretek Budapestre jönni, ráadásul a mostani pálya másabb, mint a tavalyi.

Mire van időd a városban az autózáson kívül?

A szezon során minden erőnkkel a versenyzésre koncentrálunk, szerdán például visszatérek Angliába szimulátoros munkát végezni.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: