DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Bottas úgy érezte, hogy a csapat elveszi az esélyét

A Mercedes finn F1-es pilótája nagyon szeretett volna Lewis Hamiltontól eltérő stratégiát Kínában, de a csapat ezt nem adta meg, inkább bebiztosította az addigi sorrendet.

Nem tudta győzelemre váltani szombaton megszerzett pole-pozícóját a Kínai Nagydíjon Valtteri Bottas, emiatt pedig elsőre a rajtkockája előtt lévő fehér vonalat és az azon kipörgő kerekeit okolta. A futam után aztán előkerült az is, hogy a csapat stratégiája gyakorlatilag meggátolta, hogy Lewis Hamilton elé kerüljön, hiszen a két pilótát egyszerre hozták ki a bokszba és mivel Bottas volt hátul, ezért ő mindenképpen maradt is csapattársa mögött.

"Nagyon aggódtam, mert tudjuk, hogy a hátul érkező autó ilyenkor időt fog veszíteni, de ez a rajt miatt történt így, ezért voltam ebben a helyzetben" - idézi Bottast az Autosport. A Mercedes végül tökéletes munkát végzett, az öt másodperces különbséggel érkező finn alig fél másodpercet vesztett a bokszban Hamiltonhoz képest.

bot2



"Kérdezgettem a csapatot, hogy ki tudok-e jönni később, vagy folytathatom-e kiállás nélkül, de a gumikopást tekintve túl nagy volt a kockázat. Megkérdőjeleztem a dolgot, mert az lett volna az egyetlen esélyem a futamgyőzelemre, ha bármi mást csinálok stratégiailag, mint hogy közvetlenül Lewis mögött kiállok" - magyarázta a finn.

"Tudtam, hogy ha mindketten egyszerre jövünk, akkor nagyjából ennyi is a dolog, kivéve ha valami őrültség történik. De örülök, hogy jól sikerült a kiállás, vesztettem időt, de csak minimálisat, a csapat jó munkát végzett. Az adatokat utólag megnézve, a csapat szemszögéből egyértelműen azt gondolom, hogy ez volt a jó döntés, így lehetett biztosítani a kettős győzelmet. Én talán kockáztatni akartam, de most megnézve, nem hiszem, hogy a gumik kibírták volna."

A döntést természetesen Toto Wolff csapatvezető is megmagyarázta. "Érdekes volt a helyzet, mert Valtterit egyértelműen nyomás alatt tartotta Sebastan (Vettel). Szóval ha Sebastian kijön, elévághatott volna Valtterinek, ezért az volt a logikus döntés, hogy hozzuk ki először Valtterit. Viszont így ő vághatott volna elég Lewisnak és mivel nem akartuk megbolygatni a sorrendet, ezért a kettős kiállás mellett döntöttünk. Tudtuk, hogy megvan a különbség ennek kivitelezéséhez, biztosíthattuk Valtterit, hogy nem fog emiatt időt veszteni és lenyűgöző volt, ahogy a srácok végrehajtották" - mondta Wolff.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: