DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Eurótízmilliók kellenek Monzának - sürgősen

A pálya tulajdonosa, az olasz autóklub a megnyitás századik évfordulójára, 2022-re szeretné alaposan rendbeszedni Monzát, ehhez viszont komoly összegekre lenne szüksége, ráadásul a lehető leghamarabb, hogy előnyösebb pozícióból kezdhesse a szerződéshosszabbítási tárgyalásokat.

Még tavaly év végén fogalmazott úgy a Monzában található ikonikus F1-es versenypályát birtokló olasz autóklub, hogy 2022-re szeretné felújítani a pályát, amely a hírek szerint azt is magában foglalja, hogy megszűnne az egyik sikán az aszfaltcsíkon.

A probléma az olaszoknak az, hogy a megállapodásuk az F1-gyel az idei szezon végéig szól, így a felújításra szánt pénzt a lehető legsürgősebben elő kellene teremteni, hiába tervezik csak a századik születésnapra felújítani a pályát - előre kell tervezni. Egyelőre „csak” 60 milliót kell összegyűjteni az előzetesen százmillió euróra rúgó költségekből.

00118016_660



„Az olasz autóklub forrásait lefoglalja az, hogy a rendezési díjat fizesse a Liberty Mediának, így arra nincs pénze, hogy a pálya egyre sürgősebbé váló felújítását is finanszírozza” - fogalmazott az ACI elnöke, Angelo Sticchi Damiani az ExpoMove nevű rendezvényen. „Ez egy öreg helyszín, amely hamarosan százéves lesz. A legjobb mód, hogy ezt a jubileumot ünnepeljük, hogy felújítjuk a pályát a mai kor előírásainak megfelelően. Döntő jelentőségű lehetne, ha mondjuk segítséget kaphatnánk az olasz kormánytól a munkálatokhoz.”

Nehéz a tárgyalás is a Libertyvel - a korábbi előnytelen megállapodások miatt. „Egy nagyon szűk mozgásterű, komplikált és nehézkes tárgyaláson vagyunk túl a Libertyvel, amely túl sok előnytelen és költséges megállapodást örökölt elődjétől” - mondta Damiani. „De ezek a tárgyalások főleg a szervezésre vonatkoznak. Egy új megállapodás tető alá hozása viszont fontos lenne a felújítási munkálatokkal kapcsolatosan is.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: