DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
F1

Vettelt sokkolta Whiting halálhíre

A négyszeres F1-es bajnok szerdán együtt járta végig a pálya egy részét a magyar idő szerint hajnalban életét vesztő egykori versenyigazgatóval - minden pilóta nehezen találta a szavakat az év első hivatalos sajtótájékoztatóján.

A Ferrari pilótája és Charlie Whiting a melbourne-i bokszutca kijáratánál találkozott egymással a szerdai pályabejárás előtt, az első néhány kanyart pedig együtt tették meg – amikor pedig megtudta, hogy az egykori versenyigazgató életét veszítette, egyszerűen nem akarta elhinni.

„Egyszerűen sokkolt engem, ahogyan mindannyiunkat, különösen annak fényében, hogy tegnap beszéltem vele, és együtt sétáltunk végig az első néhány kanyaron” – vélekedett Sebastian Vettel. „Nehéz megemészteni, amikor valaki már nincs közöttünk. Nagyon régóta ismerem őt, és ő a mi emberünk, a pilóták embere volt. Persze ott vannak a szabályok és minden ilyesmi, aztán ott vagyunk mi. Ő közöttünk állt. Bárki, bármit kérdezhetett tőle, nyitott volt mindenki előtt, ahogyan az ajtaja is mindig nyitva állt. Egy versenyző és remek fickó volt egyben.”



Robert Kubica, a Williams Forma-1-be 2011 után visszatérő versenyzője szintén a közelben tartózkodott, amikor Whiting és Vettel együtt vizsgálta meg a melbourne-i aszfaltcsíkot. „Ez nagyon kemény” – mondta a lengyel. „Láttam, ahogy Sebastian és Charlie együtt sétálnak. Azt gondoltam, hogy nem fogom megzavarni őket, mert úgyis tudunk majd beszélni a pénteki versenyzői eligazításon. Ez azonban már nem fog megtörténni, ami nagyon szomorú.”

„Ő a Forma-1 valóságos ikonja volt, de nem csak a Forma-1-nek. Ahogyan Seb is mondta, egy versenyző volt, de mindig a szabályok adta kereteken belül. Ráadásul nagyon kedves embernek ismertük, akiben mindig bízhattál. Ez nagyon szomorú pillanat” – tette hozzá Kubica.

Max Verstappen a tavalyi Brazil Nagydíjon történtek miatt kapott büntetése második felét Whiting mellett tölthette el az FIA egyik februári, szakmai fórumán – a holland szerint a szakember halála újfent aláhúzta, hogy minden egyes napot értékelni kell. „Engem is sokkolt, hiszen egy napot együtt tölthettünk Genfben, ahol nagyon sok mindenről beszélgethettünk. Amikor elbúcsúztunk, azt mondtam neki: ’Találkozunk Ausztráliában, ahol ismét kezdetét veszi egy új szezon.’ Amikor ilyet hallasz, megdöbbensz, hiszen 66 éves volt.”

„Minden napot és minden reggelt értékelned kell, amikor felébredsz, és élvezned kell az életet. Ez nem csak az F1-re igaz, hanem más dolgokra is az életben. A Forma-1 ennek csak egy szelete. A legfontosabb jelenleg az, hogy részvétünket nyilvánítjuk a családja, a barátai és a hozzá közel állók felé” – tette hozzá a Red Bull-pilóta.

Az ötszörös világbajnok Lewis Hamilton hozzátette: „Megdöbbentett, amikor hallottam a szomorú hírt – imádkozok a családjáért. Amit tett a sportért, az elkötelezettsége, egy igazi pillér volt itt, ahogyan Toto Wolff fogalmazott. A sportág egyik ikonikus figurája volt. Nyugodjon békében.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: