DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Kubica: Az extra pontnak dominóhatása is lehet

Robert Kubica szerint furcsa forgatókönyveket, akár dominóhatást is eredményezhet a leggyorsabb körért járó extra pont bevezetése. Ricciardo örül neki, Vettel viszont kétli, hogy túl nagy jelentősége lesz.

A hétvégi Ausztrál Nagydíjtól visszatér az a szabály a Formula–1-be, amelyet még a sport hajnalán, 1959-ben alkalmaztak legutóbb: pontot fog érni a versenyen futott leggyorsabb kör. Igaz, csak abban az esetben, ha az a pilóta futja meg, akit az első tíz hely valamelyikén intenek le. A váratlanul bevezetett szabály a pilóták körében is megosztó témának számít. A 2010 óta első F1-es versenyhétvégéjére készülő Robert Kubica elmondta, ismerve csapata, a Williams jelenlegi formáját, kétli, hogy ez a szabálymódosítás rájuk bármilyen hatással is lenne. 

„Sajnos ez minket egyelőre kevésbé érint. Ugyanakkor szerintem akár furcsa forgatókönyveket is eredményezhet az a lehetőség, hogy plusz egy pontot lehet szerezni a verseny utolsó részében. Az egész mezőnyre nézve lehet akár egy dominóhatása is annak, hogy néhány autó a bokszba hajt kereket cserélni azért, hogy megfuthassa a leggyorsabb kört” – vélekedett Kubica az Ausztrál Nagydíjat megelőző hivatalos sajtótájékoztatón csütörtökön.



A hazai futamára készülő Daniel Ricciardo viszont mindenképp pozitívumnak tartja azt is, hogy csak az első tíz pilótát illeti meg a plusz egy pont. „Szerintem jó dolog, hogy csak az első tíz versenyző kaphatja meg, hiszen így lesz valami veszíteni valónk, ha csak azért cserélünk kereket, hogy miénk legyen a legjobb idő. Meglátjuk, hogy fog működni, de én kétlem, hogy ezen fog múlni a világbajnokság. Múlhat rajta, de nem hiszem, hogy így lesz.”

Sebastian Vettel, aki eddigi karrierje során 36 alkalommal futotta meg a verseny leggyorsabb körét, elmondta, „nem számítok arra, hogy túl nagy változást fog ez okozni számunkra, de majd néhány verseny után látni fogjuk, pontosan milyen változásokat is eredményez.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: