DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Kivel pótolják Charlie Whitingot?

Lesújtó hírre ébredt Melbourne a 2019-es évadnyitó Ausztrál Nagydíj sajtónapján, csütörtökön: váratlanul elhunyt az egész F1 egyik gerincoszlopának számító versenyigazgató, Charlie Whiting. A brit szakember halála megrázta az egész sportot, a Nemzetközi Automobil Szövetségnek (FIA) pedig pótolnia kell őt, ami nem könnyű feladat.

A 66 esztendős, szinte az egész életét az F1-ben élő brit szakembert hotelszobájában, tüdőembólia következtében érte a halál. Az autósport királykategóriájában szerelőként, mérnökként, sportszakmai vezetőként, 1997 óta pedig állandó versenyigazgatóként dolgozó Whiting halála megdöbbentő és váratlan: a formula.hu a szerdai bokszutca-bejárás alatt például még látta, amint vidáman próbálgatja a biztonsági autót, dolga végeztével pedig szokásához híven barátságos mosollyal fogadja az F1-es körforgásba a téli időszak után visszatérő emberek üdvözlő szavait.

00118023_325



A halálhír helyi idő szerint 10 óra magasságában ért a paddockba, ahol a szó legszorosabb értelmében letargiát okozott: a közösségi médiát elárasztották a részvétnyilvánító üzenetek és nem volt egyetlen olyan sajtóértekezlet sem, ahol ne a tragikus hír lett volna az első téma. „Nem is tudom, hogy mit mondjak… Roppant szomorú és váratlan ez a hír… Charlie nagyon sokat tett ezért a sportágért, mindenki ismerte és kedvelte, mert egy kedves, udvarias ember volt, ami az általa betöltött feladatkörben nem éppen egyszerű. Együtt érzünk a családjával, hiszen túlságosan fiatal volt még ahhoz, hogy távozzon az élők sorából. Nyugodtan mondhatom azt is, hogy a Haas istálló igazi barátja volt. Charlie borzalmasan sokat segített a csapatunk szervezésekor, nélküle biztosan nem tudtuk volna összerakni a dolgokat. A jó tanácsai komoly segítséget jelentettek” – fogalmazott például Günther Steiner, a Haas csapatfőnöke azon a délutáni sajtóértekezleten, amelyen részt vett a formula.hu is.

A részvétnyilatkozatok és méltatások sora végeláthatatlan, versenyzők, csapatfőnökök, az FIA-elnök Jean Todt és a Liberty Media teljes vezetése kondoleált. Az Albert Parkban tartózkodik Baumgartner Zsolt is, hazánk első és mindmáig egyetlen F1-es pilótája, aki az F1 Experience kétüléses versenygépeivel ébreszti a héten Melbourne városát – az élményautózást biztosító stáb pilótáját szintén megdöbbentette a halálhír. „Nagyon meglepődtem, alig akartam elhinni, hogy Charlie elhunyt. A minap együtt sétáltunk innen a paddockból a parkolóba és nagyon jót beszélgettünk. Sajnálom, hiszen nem volt öreg” – fogalmazott a versenyzőként a Jordannél és a Minardinál megfordult honfitársunk.

Nagy kérdés, hogy kivel pótolja Charlie Whitingot az FIA a hétvégi évadnyitóra: a szövetség egyelőre nem foglalt állást a kérdésben, viszont a paddock máris tele van találgatásokkal azzal kapcsolatban, hogy ki foglalhatja el a brit szakember székét. A formula.hu által hallott forgatókönyvek szerint felmerült, hogy a Formula-E versenyeit irányító Oliver Grodowskit vagy a Hosszútávú-világbajnokság futamait felügyelő Eduardo Freitast vetik be, de állítólag rendelkezik a szükséges minősítéssel az a Colin Haywood is, aki jelenleg a versenyek irányításához szükséges rendszerekért felelős menedzserként tevékenykedik. A helyi újságírók szerint az sem elképzelhetetlen, hogy az Ausztrál Autósport Szövetség legmagasabb rangú versenyigazgatója, az 1970-es évek F1-es pilótájaként is ismert Tim Schenken vezényli majd le a versenyhétvégét az Albert Parkban.

A dolgok jelenlegi állása szerint az tűnik a legbiztosabbnak, hogy az FIA átmeneti versenyigazgatót jelöl ki, és csak a későbbiekben választják ki Whiting végleges utódját. A helyettes versenyigazgató tisztségét a tavalyi szezon kezdetéig egyébként Baumgartner Zsolt korábbi minardis versenymérnöke, Laurent Mekies töltötte be, aki azonban távozott az FIA kötelékéből és jelenleg a Ferrarinál tevékenykedik.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: