DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Montezemolo: Ha ez kell a címhez, elnézem a matt színt

Luca Di Montezemolo nem ért egyet azzal, hogy az SF90 idén matt színezést kapott. Az olaszok egykori elnöke viszont elnézi a változást, ha ez kell ahhoz, hogy a Ferrari végre világbajnok legyen.

Az olasz istálló február 15-én mutatta be idei versenygépét Maranellóban. A korábbi évekkel ellentétben viszont Sebastian Vettel és Charles Leclerc autója a Ferraritól eddig jól megszokott fényes piros színezés helyett sötétebb árnyalatú, matt piros festést kapott. Az egykori elnök, Luca di Montezemolo az olasz TuttoSport lapnak nyilatkozva viszont elmondta, nem ért egyet ezzel az újítással. „A Ferrari piros színe az én véleményem szerint szent. Egy olyan ismertetőjegye a márkának, amit a világon mindenhol a Ferrarival azonosítanak, ezért nem tetszik” – jelentette ki Montezemolo.

A Ferrari csapatfőnöke, Mattia Binotto már az autóbemutató során igyekezett megmagyarázni, miért döntöttek úgy, hogy változtatnak az autó megszokott festésén. Az olasz szerint a színválasztás mögött nem esztétikai indíttatás, hanem technikai jellegű megfontolás áll: az autó a matt szín miatt könnyebb lett, így ettől akár teljesítménybeli javulás is várható.



Montezemolót azonban nem feltétlenül győzte meg ez a magyarázat. „Ez olyan, mintha megváltoztatnád a nemzeti zászlód színeit. És nem győzött meg az a történet sem, hogy ennek köszönhetően könnyebb lett az autó" – mondta az olasz, aki ugyanakkor elismerte, „ha ez kell a régóta várt sikerünkhöz, akkor hajlandó vagyok félretenni a szín miatti keserűségemet.”

A 71 éves üzletember, aki 1991 és 2014 között volt a Ferrari első embere, elmondta, a Schumacher-érában őt amiatt érték éles kritikák, mert egy olyan pilótát szerződtetett le, aki egy szót sem tudott olaszul. „Egy alkalommal a Cossiga Republica elnöke azt kérdezte tőlem, 'hogy lehetséges, hogy Schumacher egyetlen szót sem tud olaszul?' Mire én azt feleltem, ha a sorozatban öt világbajnoki címhez az kell, hogy egy olyan versenyzőm legyen, aki nem beszél olaszul, akkor ezt a hiányosságot egy pillanatig sem fogom sajnálni.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: