DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Haas: 2021-ig semmi sem fog változni

Az amerikai csapat főnöke az F1 erőviszonyait tekintve elhanyagolható változásra számít az elkövetkezendő két szezonban, a 2021-es szabálymódosításokat azonban vízválasztónak tartja.

Jövő év végén minden jelenlegi Formula-1-es csapatnak lejár a királykategóriával kötött szerződése, ami mindig egy feszült időszakot jelent, különösen úgy, hogy most az F1-tulajdonos Liberty Media jelentős változásokat kíván bevezetni a sorozat életébe. 2021-től talán minden eddiginél nagyobb átalakuláson megy majd át a száguldó cirkusz, ám a Haas istálló csapatfőnöke szerint az azt megelőző két szezonban, 2019-ben és 2020-ban csak minimális mértékben módosulnak az erőviszonyok és az istálló helyzete.

 steiner-portre-2018-szingapur



„Csak a következő két évről beszélhetek, hiszen addig tart a szerződésünk” – reagált a Racer jövőt firtató kérdésére Günther Steiner. „Addig viszont kevés változásra számíthatunk. Idén próbálunk többet vállalni, de nem lehetünk kapzsik, különben megbotlunk. Fejlődnünk kell, jobban kell végeznünk a munkánkat.”

A Liberty Media 2021-es tervei között szerepel a költségplafon és a sorozat bevételeinek egyenlőbb elosztása is, mindkettő az élmezőny és a többiek közötti hatalmas szakadékot kívánja enyhíteni. Steiner szerint nincs is más út, ha az F1 hosszabb távon gondolkodik.

„Ez jelenti a jövőt. Ha jön a költségplafon, akkor várhatóan nagyobb esélyünk lesz az előrelépésre, és az is jó lesz, ha nagyobb szeletet kapunk a pénzdíjakból. Ezek a legfontosabb szempontjai a következő [2021-től életbe lépő] szerződésnek, amelyre nem 2020-ban, hanem 2019 közepén, vagy akár még hamarabb készülni kell. Mi minél korábban elkezdenénk.”

A Haas vélhetően komoly elvárásokkal várja a többek szerint sorsdöntő évet, amelynek végkimenetelén az egész csapat sorsa múlhat.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: