DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

A Pirelli már dolgozik a nagyobb gumikon

Már egy ideje tudvalévő, hogy 2021-től a jelenlegi 13”-os gumikat 18”-osokra váltja az F1. A Pirellinél többen ennek az abroncsnak a fejlesztésén dolgoznak már most. Gumimelegítő paplan sem lesz.

Mario Isola, a Pirelli egyik első embere elmondta, ezek a változások nagy kihívás elé fogják állítani a Pirellit, akik tavaly novemberében megnyerték az F1 kizárólagos gumibeszállítói tenderét, így 2023 végéig biztosan a Pirelli abroncsait láthatjuk majd az F1-es autókon.

Mivel a gumimelegítő paplanokat is be fogják tiltani, ezért az olaszoknak egy olyan keveréket kell előállítaniuk, amely 20°C-on, mikor elhagyják a garázst, ugyanolyan biztonságos, mint 120°C-on, verseny közben, miközben az abroncsok nyomása is megfelelő mértékben változik. Már idén életbe lép néhány aerodinamikai változás, amely a 2021-es, drasztikusabb terveknek az előszele, amivel azt az eredményt kívánják elérni a szabályalkotók, hogy az autók könnyebben tudják egymást követni a turbulens levegőben, azonban ezek a szabályok még nincsenek kőbe vésve, ami a Pirelli szerint fontos lenne, hiszen már most szorítja őket az idő.



„Már el is kezdtük megtervezni a 2021-es gumikat, hiszen nincs vesztegetni való időnk. A határidő már így is mögöttünk van. Amit jelenleg tenni tudunk, az az, hogy megtervezzük a gumikat, hogy azok megfeleljenek az új szabályrendszernek. De jó volna már tisztában lenni az autók teljesítményével, legalább 80-90%-os pontossággal, hiszen e nélkül elég nehéz dolgunk lesz” – mondta Mario Isola.

„Két évünk van, mire bevezetik a 18”-os gumikat, szóval produktívan kell kihasználnunk ezt az időt. Nem veszíthetünk időt, de biztos vagyok benne, hogy jó munkát fogunk végezni, ha jól haladnak a dolgok. Nem akarunk megállni a 2019-es abroncsok fejlesztésével sem még, mivel mi is tisztában vagyunk vele, hogy bőven van még bennük. De a szezon második felétől már rá fogunk feküdni a 18-as gumikra. Most így azt mondanám, hogy 2020-ban, úgy hat hónap után 100%-ban az új kihívásra fogunk koncentrálni.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: