DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Új veszély leselkedik a Racing Pointra

Eddig a korlátozott anyagi helyzet nehezítette meg az egykori Force India csapatának életét, a tavalyi felvásárlás óta azonban már a hirtelen jött pénz az, ami miatt a vezetésnek résen kell lennie.

Hosszú évek óta a szűkös pénzügyi helyzet korlátozta a Formula-1 feltörekvő csapatát, az ősz óta Racing Pointnak nevezett alakulatát, az utóbbi néhány hónapban azonban jelentősen megváltozott a helyzet. Nyár végén egy csődeljáráson, majd egy komplett tulajdonosváltáson esett át a gárda, ami egy kellemes pozitívumot, megerősödött anyagi helyzetet hozott magával. Otmar Szafnauer csapatfőnök azonban a bankszámlán meggyarapodott nullák miatt sem akar elkényelmesedni, az ezzel járó „veszélyekkel tisztában kell lenni.”

racingpoint-2018-action-paros



„Van valami, amit jól csinálunk – egy hatékony csapat vagyunk” – idézte őt az Autosport. „Egy egységnyi befektetésből nekünk nagyobb a profitunk. Mostanra a befektetés oldal megerősödött, és kockázat lett az, hogy a profit nem növekszik ezzel arányosan. Mindig azt mondom az embereknek, hogy legyen bármekkora tőkénk, a hatékonyságunk nem csökkenhet. Ha stabil hatékonysággal növeljük a befektetést, akkor óriási profitunk lesz.”

Mivel Strollék tőkéje bőven az idei autó fejlesztése közben, nyár végén érkezett a csapathoz, a megerősödött anyagi helyzet főleg a 2020-as szezonban érződik majd az alakulat teljesítményén. Ez azonban nem azt jelenti, hogy idén semmilyen mérhető előnyük nem származik ebből. A korlátozott tőkéből gazdálkodó Force India nem egyszer kezdte már a szezont ideiglenes autóval, amely az első néhány futam után szinte teljesen új aerodinamikai csomagot és futómű-fejlesztéseket kapott. Szafnauer elmondása szerint erre idén végre nem lesz szükség, immár a szezonnyitó Ausztrál Nagydíjra képesek lesznek legyártani azt az autót, amely a tervezőasztalon már korábban megszületett.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: