DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Wolff: Hamilton és Bottas is alfa

Sok kritika éri Valtteri Bottast, pedig főnöke szerint példaértékűen teljesített idén: segített megszerezni mindkét vb-címet és képes volt személyes kudarcai ellenére is motiválni a csapatot.

Győzelem nélküli, gyenge 2018-as szezonja után a közvélemény jelentős része ostorozza Valtteri Bottast, és már most azt jósolja, hogy a következő lesz utolsó éve a Mercedesnél. Eközben viszont Toto Wolff Mercedes-csapatvezető arról beszélt, az egyéni és konstruktőri világbajnoki címet sem nyerték volna meg a finn pilóta nélkül, egy újabb interjúban pedig Hamiltonnal egy csoportba sorolta őt, „alfának” nevezve a két versenyzőt.

„Ahhoz, hogy megtaláljuk a helyes egyensúlyt két alfa pilóta között, és motiválni tudják egymást, ugyanakkor megmaradjon a csapat pozitív dinamikája, produktív munkakörnyezetre van szükség” – mondta az Autosportnak Wolff. „Valtteri még balszerencséje ellenére sem hagyta, hogy a csapatszellem alábbhagyjon, mindig képes volt megtartani a motivációnk.”



„Egyes versenyzők, miután már nem képesek bajnoki címet nyerni, negatívvá válnak, és ilyenkor használhatatlanok leszek. Valtteri viszont a legvégéig pozitív szellemben tartott minket, nem érződött rajta, hogy negatív lenne, az energiaszintjeit is megőrizte. Így tudott közreműködni mindkét világbajnoki címhez.”

A számok mindenesetre Bottas ellen beszélnek: bajnoki pozíció tekintetében első-ötödik, győzelmek számában 11-0, pontokban 408-247 arányban győzte le őt Hamilton. Wolff azonban rámutatott, a finn végeredményben lesújtó szezonja nagyon erősen indult:

„Baku után vezette volna a bajnokságot. Az a pillanat, amikor egy versenyzőtől, aki arra összpontosít, hogy világbajnokká váljon, elveszik a világbajnoki lehetőséget, negatív hatást gyakorol. Ez egyértelműen hatással volt Valtterire, akkor is, ha ő azt mondja, ’dehogy, remekül vagyok’, hiszen ő egy harcos. Biztos vagyok, hogy nagy érvágást kell megemésztenie, mégsem hagyta, hogy ez negatívan kihasson a csapatra. Időre lesz szüksége, hogy feltöltse az akkumulátort és újra bajnoki címért harcoljon.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: