DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Új autót akart, de elkésett a McLaren

Egyre tisztábban látszik, miért sikerült félre az F1-es csapat idei szezonja. Alapvető problémák adódtak az autó karosszériájával, amit akár teljesen kicseréltek volna, ha hamarabb kapcsolnak.

Borzasztóan félresikerült a szebb napokat is látott McLaren idei Formula-1-es szezonja (is), és a vezetőség által adott nyilatkozatoknak köszönhetően lassan az is kikristályosodik, hogy miért. A csapat mostanra belátta, hogy nem minden az erőforráson múlik, hiszen a hondás évekhez képest idén, Renault-ra váltva sem léptek jelentőset előre, így elfogytak a csapat kifogásai, kénytelenek voltak a saját portájukon rendet rakni. 

 mclaren-2018-pit-aus



Az Autosport beszámolója szerint a McLaren MCL33-as alapvető aerodinamikai problémákkal küzdött: az autó a kanyarokban ingadozó mértékű leszorítóerőt generált, összességében pedig a túl nagy légellenállással küzdött. A csapat ügyvezető elnöke és részvényese szerint ha elég hamar észrevették volna a problémát, már idén építettek volna egy „b” karosszériát.

„Ha ezt felismerjük áprilisban, akkor mostanra már új autónk lenne, de ezzel elkéstünk” – nyilatkozta Sheikh Mohammed bin Essa Al Khalifa, aki elismerte, hogy egészen ősz elejéig csúszott a hiba feltárása. „Nem sokkal a nyári szünet után jöttünk rá, de addigra túl késő volt.”

„Nem hiszem, hogy bele kellene mennünk a részletekbe, de megtettük a szükséges lépéseket, és a jövő évi autó fejlesztése is segített megérteni a helyzetet. Magabiztosak vagyunk, tudjuk, hogy miért nem fejlődött az idei autó. Alapvető probléma volt, de megoldottuk” – biztosította a rajongókat a jövő évről.

Korábban a csapat pilótája, Fernando Alonso azt sugallta, hogy a McLaren már nyár előtt leállt az autó fejlesztésével, ám ezt maga Zak Brown tagadta.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: