DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Raikkönen a szigorú büntetések pártján áll

Sokak szerint a büntetések következetlenek vagy szigorukkal megölik a versenyzést, a veterán finn azonban a még keményebb szankciók pártján áll, melyekkel a „hülyeséget” irtaná ki.

Örökzöld téma az F1-ben a versenyfelügyelők ténykedése: leggyakrabban azt hozzák fel velük kapcsolatban, hogy hiányzik döntéseikből a következetesség, ugyanaz a vétség más elbírálás alá esik alkalomtól függően. Máskor túlzott szigorúságukat éri panasz, ami a pályán látott akciókra van negatív hatással. A mezőny egyik legrégebbi harcosa, Kimi Raikkönen azonban nem így látja:

„Annyira véletlenszerűek, hogy nem lehet azt mondani, nagyon szigorúak lennének” – értett egyet az Autosportnak nyilatkozó Raikkönen a következetlenséggel kapcsolatos véleményekkel, de a szigorra vonatkozókkal nem. A 39 éves versenyző a demoralizáló hatás helyett a nevelő célzatot látja: „Ha szigorúak lennének olyankor, amikor kell, akkor nem lenne szükség a többire. Ha határozottsággal kiiktatják a hülyeséget, ami jelenleg folyik, akkor nem lennének ok nélküli kicsi büntetések apróságokért.”



„Néha jó okkal osztják őket, néha nem. Ha fő vétségekért szigorúan járnának el, akkor minden megváltozna, senki nem menne bele a hülyeségbe” – vélekedett a Ferrari pilótája. Csak precedensre lenne szükség egy nagyobb incidensért, és a versenyzők rögtön fegyelmezettebben vezetnének: „Nem lenne szükség öt-tíz másodperces büntetések osztogatására őrült dolgok miatt.”

„Ez a gond: bár úgy tűnhet, túl szigorúak vagy kemények a büntetések, valójában nem azok akkor, amikor kellenének. Ha így lenne, akkor a többi magától megoldódna. A jelenlegi helyzet butának tűnik, mert apróságokért büntetés jár, aztán a következő versenyen valaki megcsinálja ugyanazt, és megússza szárazon. Ha rendesen intéznék és szigorúak lennének, amikor kell, akkor az egész jobban működne” – buzdította a stewardokat drákói szigorra Raikkönen.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: