DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 3. péntek
F1

Elődje szerint Vandoorne képtelen volt bizonyítani

A belgák F1-es versenyző nélkül maradnak 2018-ban: a nemzet utolsó futamgyőztese szerint Vandoorne-nak kötelező lett volna legalább Alonso szintjét hoznia. Mégis úgy gondolja, a Formula-E-ből lehet még visszaút.

Két évvel ezelőtt kevesen gondolták volna, hogy a GP2-es bajnok, Stoffel Vandoorne a be nem váltott ígéretek egyike lesz a Formula-1-ben. A belga tehetségnek mindössze két szezon után mennie kellett a McLarentől, és a szériában sincsen maradása. Az ország korábbi F1-ese, Thierry Boutsen, aki annak idején azt jósolta, Vandoorne-ból akár világbajnok is lehet, most kritikus hangnemet ütött meg.

„Nagyon egyszerű. Stoffel két évre szóló esélyt kapott a Formula-1-ben szereplésre, de képtelen volt bebizonyítani, mire képes. Ennek különböző okai voltak” – mondta a közszolgálati RTBF-nek Boutsen, aki 1983 és 1993 között versenyzett a királykategóriában, háromszor pedig futamgyőzelmet szerzett. „Legalább meg kellett volna mutatnia, hogy van olyan gyors, mint a csapattársa. Fernando Alonso viszont mindig jó fél másodperccel előtte volt.”



„Számos magyarázat létezik, de hogy vezetési vagy technikai jellegű problémája volt, nem számít. Stoffelnek két szezon jutott, hogy megmutassa a tehetségét, és nem járt sikerrel. Elszomorít, mert Stoffelnek megvan a tehetsége, hogy ott lehessen. De az F1 így működik. A versenyzők olyanok, mint a papírzsebkendő: használják őket, amíg jók, de amikor már nem, kidobják őket.”

Boutsen azonban nem zárja ki, hogy a Formula-E-be, HWA-hoz igazoló Vandoorne-t látjuk még az F1-ben – mentálisan sokkal erősebben: „Attól a pillanattól fogva, hogy a dolgok nem úgy működnek, ahogyan te várod, elkezdesz kérdéseket feltenni és aggódni. Én viszont úgy gondolom, hogy ha Stoffel elkezd versenyeket nyerni a Formula-E-ben, akkor pszichológiailag erősebbé válik, így talán vissza tud térni az F1-be. Egyszer már bejutott, miért ne tudna másodszor? Csak rajta múlik.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: