DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Brawn: Már nem véletlenek Vettel hibái

Az F1 sportért felelős igazgatója szerint túl sokszor követett el hibát az utóbbi időben a négyszeres világbajnok ferraris, így a legfontosabb feladat, hogy visszataláljon korábbi formájához.

Austinban ismét a mezőny végéről kellett visszakapaszkodnia Sebastian Vettelnek, miután az első körben ütközött Daniel Ricciardóval és megpördült. Öt verseny alatt ez volt a harmadik hasonló manővere a németnek: Monzában Lewis Hamiltonnal, Suzukában pedig Max Verstappennel ért össze, amely esetekre ugyancsak a ferraris fázott rá. Vettel ráadásul a szezon korábbi szakaszában is követett el hibákat, kezdve a hockenheimi élről való kiesésével a Paul Ricard-i rajtbalesetén át a bakui elfékezésééig – ezeknek is köszönhető, hogy Hamilton tetemes előnyre tett szert az összetettben.

vettel-usa-2018-dppi-1



A Ferrarinál korábban technikai igazgatóként tevékenykedő, jelenleg az F1 sportért felelős vezetőjeként dolgozó Ross Brawn szerint mindez már nem véletlen: „Már pénteken volt egy kisebb hibája, amikor nem lassított vissza eléggé a piros zászlók hatálya alatt, és ennek egy három rajthelyes büntetés formájában fizette meg az árát. Aztán a versenyen megint ütközött egy Red Bull-lal, ezúttal Ricciardóéval, és ismét Vettel jött ki belőle rosszabbul.”

„Ez egy újabb elszalasztott lehetőség volt arra, hogy felzárkózzon a vb-harcban, különösen látva azt, amit Raikkönen csinált ugyanazzal az autóval. Nem akarom a vádlottak padjára ültetni Vettelt, de ezeket a baleseteket nem lehet többé véletlennek tekinteni. Sokkal inkább arra utalnak, hogy Sebastian pillanatnyilag formán kívül van.”

Brawn úgy véli, segíteni kell Vettelnek, hogy újra rátaláljon korábbi formájára: „Mostanra szinte minden remény szertefoszlott, hogy a pilóták vb-címét visszavigyék Maranellóba, így a legfontosabb feladat, hogy rájöjjenek, hogy tudják kihozni a legtöbbet Vettel tehetségéből. Nem lesz senkiből ok nélkül négyszeres világbajnok, és nyilván Sebastian sem felejtette el, hogyan kell nyerni. Egy olyan összetett sportban, mint a Formula-1, csak akkor érhetjük el a céljainkat, ha minden elem a helyére kerül. Ha csak egy darab is hiányzik, az máris mindent leront” – idézi a Motorsport.com a szakembert, aki viszont az USA Nagydíjon győzelmet szerző Kimi Raikkönent megdicsérte, mondván, hogy mostani sikerével az elmúlt évek legjobb szezonját koronázta meg.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: