DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Bottas mindent megtett Hamiltonért, ő fizetett rá

Az előzékeny finn elmondása szerint két-három másodpercet veszített, ahányszor elengedte csapattársát. Nagyon sajnálja, hogy igyekezete ellenére nem dőlt el a vb-cím: a végén aztán őt előzte meg Vettel.

A Mercedes, amely az Orosz Nagydíjon a győztes pozíció átadására utasította Valtteri Bottast, az USA-ban két alkalommal is arra kérte a finn versenyzőt, hogy engedje el maga mellett a kétkiállásos stratégián levő Lewis Hamiltont. A brit a segítség ellenére is csak harmadik lett Raikkönen és Verstappen mögött, és nem gyűjtött elegendő pontot, hogy már Austinban garantálja világbajnoki címét.

„Örültem volna, ha már itt megnyeri” – idézte Bottast a crash.net. „Én mindent megtettem, amit tudtam, két-három másodpercet veszítettem, ahányszor el kellett engednem, ezek biztosan rányomták bélyegüket a versenyemre. De talán legközelebb megnyeri.”



A végül ötödikként végző Bottast két körrel a leintés előtt előzte meg Vettel, megmentve néhány pontot a Hamiltonhoz viszonyított lemaradásból (a vb-cím viszont az előzés nélkül sem dőlt volna el). Az eladott két-három másodpercek nélkül más is lehetett volna a kimenetel: a kockás zászlónál hat másodperc volt a különbség a Ferrari és Mercedes között.

„Azt hiszem, a gumiknak öt körrel tovább kellett kibírni a kelleténél. Talán három körrel a vége előtt szóltam is a csapatnak, hogy a gumik hirtelen kimerültek, én pedig minden kanyarban szenvedtem a kigyorsítással” – tulajdonította a vereséget Bottas inkább a lágy abroncs kopásának. „Megpróbáltam védekezni ellene, de az ő abroncsainak élettartama kedvezőbb volt, és másfél kör alatt több mint öt másodperccel el tudott húzni. Az első etapban a szuperlágyak még jól működtek nálam, a lágyat azonban ismeretlenség övezte. Általában az a jobb választás a hosszú etapokra, ma azonban valamiért nem működött.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: