DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Vettel nem rajong a Liberty új időmérős tervéért

Sebastian Vettel nem volt különösebben elragadtatva, a Liberty Media legújabb időmérős ötletétől. A német úgy látja, mindegy hány részből áll a kvalifikáció, az embereket úgyis az utolsó érdekli a legjobban.

A Liberty Media a héten jelentette be, ismét fontolóra veszik, hogy megváltoztassák a Formula–1 időmérő edzését. A legújabb tervek egy negyedik etap bevezetéséről szólnak, amely szerint a Q3-ban nem tíz autó között dőlne el a pole-pozíció sorsa, hanem a Q4-ben nyolc versenyző szállna harcba az első helyért. Charlie Whiting szerint az új formátum akár már 2019-ben debütálhat. 

Sebastian Vettelt a Japán Nagydíjon kérdezték, mit gondol a Liberty terveiről, a Ferrari pilótája azonban nem hiszi, hogy az időmérő valóban változtatásra szorul. „Azon gondolkodom, hogy vajon miről fogunk beszélni tíz év múlva, talán Q9-ről vagy Q10-ről?” – kérdezte félig viccesen a német. „Valószínűleg nem így lesz, de szerintem maradnunk kellene a kevesebbnél. Nem szeretnék túl mélyre menni, de ha a személyes véleményemet kérdezik, akkor úgy gondolom, hogy manapság túl sok szórakoztatásra van szükségünk ahhoz, hogy boldogak legyünk.”



Ha rajta múlna, Vettel az időmérő edzés egykori formátumához nyúlna vissza. „Az én kedvencem az volt, amikor a pilótáknak volt egy órájuk, hogy megfussák a leggyorsabb kört, és közben azt tehettek, amit akartak.”

Szerinte ugyanis mindig lesznek olyan nézők, akik nem fogják élvezni a kvalifikációt, míg másoknak ez jelenti a Formula–1-es hétvége legjobb részét. „Ez nézőpont és ízlés kérdése. Szerintem ez arról szól, hogy összerakj egy tökéletes kört, és nem arról, hogy azt hány etap alatt tudod megtenni” – foglalta össze az időmérő lényegét Vettel. „Az edzés most három részből áll, és a legtöbben egyértelműen az utolsót várják a legjobban, és ez akkor sem fog változni, ha van Q4, Q5 vagy Q6.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: