DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Továbbra is megőrülnek az emberek az F1-ért Oroszországban

Amikor 2011-ben bejelentették, hogy Szocsi a 2014-es Téli Olimpia után az F1-es Orosz Nagydíj helyszíne lesz, egy elképesztő utcai parádé keretein belül közölték a hírt a világgal. Emberek tízezrei jöttek lázba a tengerparti város utcáin száguldozó versenyautók láttán, a lelkesedés pedig – mint azt az ötödik futam előtt a formula.hu a helyszínen is megtapasztalta – továbbra is töretlen a királykategória iránt.

A minden helyszínen megszokott csütörtöki boxutca-látogatás az F1-es hétvégék egyik komoly attrakciója, amely mindig sok embert vonz, Szocsiban viszont valóságos tömeg zarándokolt az Olimpiai Parkban kanyargó versenypályára. A rajongók ezreit önkéntesek százai segítették a tájékozódásban, így ezen a fronton biztosan nem érvényesült az oroszokkal kapcsolatos régi beidegződés: ha minden úgy megy majd, mint ezen a csütörtökön, az ország legfontosabb motorsport-eseményét szinte biztosan olajozott gépezetként bonyolítják le.

IMG_20180927_114905



Hogy milyen a komplexum? Nos, az bizony igazán „oroszos”: a létesítmény minden porcikája gigantikusnak mondható, a fémes színek dominanciáját viszont itt-ott megtörik az ország nemzeti színei, valamint a Matrjoska-babák, amelyekből szinte mindenütt látni néhány momumentális példányt. Az összhatás egy modern versenypálya benyomását kelti, a helyiek pedig kitűnően hajtották végre az árukapcsolást: a 2014-es Téli Olimpia számos fontos helyszínét érinti a nyomvonal, amely így továbbra is fontos turisztikai desztináció marad, ráadásul nem maradt kihasználatlan az olimpiai falu sem.

IMG_20180927_140554

Noha Adler – merthogy az orosz milliárdosok közkedvelt nyaralóhelyének közvetlen szomszédságában található a komplexum – ezen része picit olyan, mintha egy sebtében összerakott, új építésű lakótelepen lennénk, a kihasználtság dübörög. Az olimpikon sportolók egykori szállásán ezen a héten sportbírók, FIA és FOM munkatársak, csapatok, sajtómunkások laknak, bőven jut hely a nyaralóknak is. Mivel itt napközben még mindig 26-28 fokig kúszik fel a hőmérő higanyszála, számos csoport vonul felfújt gumimatraccal a tengerpart felé. Gyaníthatóan vannak, akik őszre halasztották a nyaralást, hogy az F1-es élmény összekössék némi tengerparti lubickolással. Egy, a formula.hu által megkérdezett helyi hotelrecepciós szerint errefelé szó sincs üresen kongó épületekről: az olimpiai faluban kialakított szállodák nyáron 95, télen pedig – a síelőknek köszönhetően – 80 százalékos kihasználtsággal futnak, jórészt annak köszönhetően, hogy a kedvező árak révén így azok is megengedhetnek maguknak némi „szocsizást”, akik nem épp a leggazdagabb réteghez tartoznak.

IMG_20180927_120447

Ami a szakmát illeti, a csütörtök meglehetősen ingerszegény volt ahhoz képest, amire számítani lehetett. Bejelentés volt kilátásban a Haas és a Toro Rosso részéről a jövő évi versenyzői összeállítással kapcsolatban, ám ezek nem érkeztek meg. Szergej Szirotkin, a helyi menő annak ellenére is fürdött a népszerűségben, hogy a Williams gyakorlatilag katasztrofális idén, jövő évi szereplése pedig a „kérdőjeles” kategóriába tartozik: ahogyan mostanában divat, a szervezők tribünt neveztek el róla, az orosz fanatikusok pedig ahol és amikor csak lehetett, rohamozták a pilótát egy-egy aláírásért vagy közös fotóért.

Az attak természetesen kijárt a világbajnokság két fő dudásának, Lewis Hamiltonnak és Sebastian Vettelnek is. Az utóbbi időben a brit számára volt jobb a lapjárás, ennek köszönhetően 40 pontnyi előnye van a némettel szemben, de mint elárulta: mindennek veszi, csak készpénznek nem, hogy kettejük közül idén őt koronázzák majd ötödször is világbajnokká. „Amíg nem foghatom meg mindkét kezemmel, addig nem gondolkodom azon, hogy az egyik kezem már most rajta van-e vagy sem” – mondta a Mercedes versenyzője, amikor arról kérdezték, hogy félig megelhódítottnak érzi-e az idei vb-trófeát. „Most is csak azt tudom mondani, amit az előző futam előtt, hogy csakis az előttem álló feladatra összpontosítok. Sok verseny van még hátra, a hátralevő hat futamon még rengeteg pontot lehet szerezni. A csapatban mindenkinek keményen kell dolgoznia, hogy hozzuk az eredményeket. A célok nem változtak, mindent meg is teszünk annak érdekében, hogy elérjük azokat.”

IMG_20180927_120356

Ha van olyan pálya, amely Mercedes-territóriumnak mondható, akkor az Szocsi: a csillagosokat még soha, senki nem győzte le az orosz pályán, ám érdemes megjegyezni, hogy 2014-es és 2015-ös győzelmei óta nem Hamilton, hanem a brit pilóta aktuális márkatársai (előbb Nico Rosberg, majd tavaly Valtteri Bottas) diadalmaskodott itt. A Ferrari idén már bizonyította, hogy a régi papírformát nem érdemes alapul venni, még akkor sem, ha Vettel a hibái révén sok jó eredményt puskázott el, így minden esély megvan arra, hogy a két nagyágyú komoly csatát vív majd egymással. A németnek hajtania kell, hiszen számára a bajnoki esélyek életben tartása a tét. „Nagyon egyszerű a helyzet. Lemaradásban vagyunk, fel kell zárkóznunk, ezt pedig úgy tudjuk megtenni, ha a többiek előtt végzünk. Ezt szeretnénk tenni itt is és a következő futamokon is, a terv nem változott, minden megteszünk annak érdekében, hogy megvalósítsuk azt. Hiszünk abban, hogy van esélyünk erre!” – fújta meg harci kürtjét Vettel.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: