DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Vettel eleinte önbizalomhiányos volt

Sebastian Vettel pályafutása bővelkedik a sikerekben, ám a Formula-1-ben és a nevelőszériákban is komoly kételyei voltak saját magával kapcsolatban, hogy vajon felérhet-e valaha a csúcsra.

Évek óta az önbizalommal teli, sikeres, négyszeres világbajnok pilótát láthatjuk a német ász személyében. Ez azonban egyáltalán nem volt így mindig. A Red Bull juniorprogramjának részeseként győzelmet győzelemre halmozott, mégis voltak hullámvölgyei, amikor elgondolkodott azon, hogy talán nem tudja valóra váltani az álmait.

A Formula BMW-sorozatban 2004—ben húszból tizennyolcszor elsőként szelte át a célvonalat, óriási dominanciával nyerve ezzel a bajnoki címet. A következő évadot már a Formula-3-ban teljesítette, ám egyetlen győzelmet sem aratott. A pénz miatt sosem aggódott, ellenben az eredménykényszer nyomás alatt tartotta.

„Sokáig tartott számomra, hogy elhiggyem, valóban remek pályafutásom lehet az autósportban. Tudtam, hogy eredményeket kell felmutatnom, méghozzá kiemelkedőeket ahhoz, hogy felfigyeljenek rám” – nyilatkozta Sebastian Vettel a Formula1.com weboldalon.

Vettel még az első győzelme után sem hitte el, hogy felérhet a csúcsra


Ehhez szüksége volt arra, hogy csapatot váltson, a Mücke Motorsport istállójától az ART Grand Prix-hez szerződött. Amikor a Nürburgringen két futamgyőzelmet szerzett, úgy tűnt, meglesz a bajnoki cím is. Ám az évad utolsó versenye nem sikerült túl jól, emiatt pedig vereséget szenvedett Paul Di Restával szemben.

Később mégis bemutatkozhatott a Formula-1-ben a BMW színeiben, beugróként Robert Kubica sérülése miatt, a szakemberek pedig felfigyeltek a fiatal német kiváló teljesítményére, így az év utolsó harmadát már a Toro Rossónál állandó pilótaként tölthette. De még ekkor is bizonytalan volt magában.

„Mindig arra kell összpontosítanunk, amit éppen teszünk, lépésenként kell előre haladni. De amikor már a Formula-1-ben bemutatkozhattam, még akkor sem voltam meggyőződve arról, hogy sikeres is leszek. Végül néhány futamgyőzelem után végre észleltem, hogy már van igazi pályafutásom, erről korábban csak álmodoztam és nem tudtam, mit tegyek ahhoz, hogy ez megtörténjen” – emlékezett vissza Vettel, aki 2018 összes hátralevő versenyét meg akarja nyerni, hogy ötödször is világbajnok legyen.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: