DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Grosjean az eltiltás küszöbén a kék zászlós incidens után

Már csak három büntetőpont választja el ettől a franciát. Charlie Whiting versenyigazgató szerint a Haas pilótája a csata hevében teljesen elfelejtette, mi a szabály az elengedésekre vonatkozóan.

A Szingapúri Nagydíj egyik legmeredekebb pillanata volt, amikor az élen haladó Lewis Hamilton és Max Verstappen utolérte az egymással csatázó Romain Grosjeant és Szergej Szirotkint. A Red Bull-os teljesen ráesett a Mercedes pilótájára, akit feltartott a két lekörözésre váró versenyző, Grosjean pedig még a hollandot is rossz ütemben és persze későn engedte el. A Haas pilótája ezért öt másodperces büntetést kapott, Charlie Whiting szerint pedig különösen kirívó volt, mennyire nem figyelte a pilóta a kék zászlókat:

„Romain egyszerűen elfelejtette a kék zászlók aranyszabályát, miszerint ha csatában vagy, akkor is fel kell adnod a saját küzdelmedet és félre kell húzódnod” – idézi a versenyigazgatót a Motorsport.com. „Folyamatosan ezt sulykolom beléjük, és szerintem teljesen elfeledkezett róla. Annyira el volt mélyülve a Szirotkinnal vívott csatájában, pedig a led-panelek is villogtak az ő rajtszámával, Lewis pedig sokkal-sokkal gyorsabb volt nála. Alighanem ez volt az egyik legrosszabb kék zászlós helyzet, amit hosszú idő óta láttam.”

Maga Grosjean így nyilatkozott a történtekről: „Sajnálom, ha bárkit is blokkoltam, nem állt szándékomban. Úgy vélem, a legjobbamat nyújtottam. Szergejjel csatáztam, aki olykor úgy viselkedett, mintha gokartozna. Nem igazán tudtam visszalassítani, mert Piergge [Gasly] a sebességváltómban volt, Szergej meg az első szárnyamon. Ezért megelőztem, s amint ezt megtettem, elengedtem Lewist” – mondta el a francia, aki ráadásul két büntetőpontot is kapott az incidensért, amely azt jelenti, hogy ha még hármat begyűjt a Mexikói Nagydíjig (akkor „jár le” az első egysége a licencéből), akkor egyfutamos eltiltást kap.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: