DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

A Formula-1 bemutatta 2021-es autójának tervezetét

Egy különleges rendezvénnyel vette kezdetét csütörtökön a Szingapúri Nagydíj hétvégéje, amelyen Ross Brawn felfedte, milyennek képzeli el a Liberty Media az F1-es autókat a 2021-es szezontól kezdődően. De a külső nem minden.

A Formula-1 technikai vezetőjeként ténykedő Brawn egy TechTalk nevű eseményen beszélt a sportág által megálmodott jövőképről, amely már nem is olyan távoli jövő, hiszen alig több mint két év múlva már megkezdődik a királykategória életében az az új korszak, amely a tervek szerint temérdek változást hoz majd a sorozat több aspektusában is.

Dm6sYL7XcAYQtfV



Brawn prezentált egy számítógépes modellt, amely egyike a Liberty Media által felvázolt irányoknak – a képernyőn bemutatott autó a 2-es koncepció nevet kapta, s alighanem más tervezetekről is csepegtetnek majd információt a jövőben. Az új autón a leginkább szembetűnő változások között találhatjuk a karcsúsított halót, a 18 colos kerekeket és a formailag alaposan átdolgozott első és hátsó vezetőszárnyat.

„Egy új stílusú Formula-1-es autót kutatunk, amely esztétikailag modernebbnek és futurisztikusabbnak látszik” – mondta Brawn. „Úgy gondolom, hogy mostanáig nem hoztunk ki mindent a lehetőségeinkből ezen a téren. Meglátásom szerint az új autók izgalmasabb külsővel rendelkeznek majd. Persze ez szubjektív megítélés kérdése, de a legtöbben, akik látták a vázlatainkat, ugyanígy éreznek.”

„Emellett olyan területeken is javítani igyekszünk, amelyeknek a versenyzés minőségére lesz nagy hatásuk. Ehhez az autók viselkedésén, valamint a mezőny eleje és vége közötti erőforrás-elosztáson át vezet az út.”

Az már közismert, hogy új motorformula is életbe lép 2021-től, amely a jelenlegi V6-os hibridek egyszerűsített változataként lett beharangozva, de az említettek mellett még olyan szabályváltozások is tervben vannak, mint a pontrendszer átalakítása. Az autók technikai paramétereit illetően azonban a csapatok türelmetlenek, s többször is kijelentették már, hogy szeretnék minél korábban kézhez kapni a végleges előírásokat, hogy elegendő idejük legyen felkészülni az új korszakra.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: