DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Vettel és a Mercedes sem akar csapatutasítást

A német és Hamilton nem kér segítséget, mintha nem a világbajnoki cím múlhatna rajta, úgy vonakodnak mindkét nagy istállónál a csapatutasítás kiadásától. Bottas monzai szerepét Wolff nem tartja annak.

A szezon kétharmad pontján túl egyértelmű, hogy a két élcsapat, a Mercedes és a Ferrari egy-egy versenyzője nyerheti meg a világbajnokságot: Lewis Hamilton (256 pont) és Sebastian Vettel (226) jóval több egységgel rendelkezik, mint csapattársaik, Valtteri Bottas (159) és Kimi Raikkönen (164). Ebben a helyzetben a Formula-1-ben teljesen megszokott taktika, hogy a gyengébben álló pilótát beállítják a másik mögé, jelenleg azonban Vettel – aki jobban rászorulna a segítségre –, a Ferrari és a Mercedes is elhatárolódik ettől a húzástól.

„Elég idősek vagyunk már, nem kell elmagyarázni, mi történt a startnál. Én a munkám végzem, felkészült vagyok, hogy bárki ellen versenyezzek” – mondta az Autosportnak Vettel arra a felvetésre, hogy Raikkönen már a monzai rajtot követően elengedhette volna őt, így pedig nem keveredett volna bele az ütközésbe Lewis Hamiltonnal, amely következtében csak negyedikként zárta az Olasz Nagydíjat. „Mindenki úgy kezeli ezeket a dolgokat, ahogyan akarja. Mi elég egyértelműen és becsületesen állunk hozzá.”



„Nem tudom, hátrányban vagyok-e emiatt. Nyilván én is értem, miért kapom ezeket a kérdéseket. De számomra világos a dolgom, örömmel harcolok három autó ellen és 19 autó ellen is. Szerintem sosem voltam ettől eltérő helyzetben, és rendben is van így. Nem várok semmi mást” – mondta a német pilóta.

A Ferrari nem az a csapat, amely az első és második számú státusztól való elzárkózásáról híres. Maurizio Arrivabene csapatfőnök mégis odaszólt a Mercedesnek az olasz futam után: „Mi nem szerződtetünk rabszolgákat, csak valódi versenyzőket, akik időnként hibázhatnak. Bottas miatt vesztettük el a versenyt” – fogalmazott a Scuderia első embere.

Arrivabene ezzel utalt arra, hogy Bottas elhúzta kiállását, hogy feltartsa a versenyben vezető Raikkönent, akit ennek köszönhetően meg tudott közelíteni Hamilton. Ezt a taktikát – amely a harmadikként végző Bottas szerint nem volt hatással végeredményére – a Mercedes azonban nem kezeli csapatutasításként:

„Tényleg nem szeretem a csapatutasítást, nem menő dolog, nem tesz jót a sportnak sem, és egyik versenyző számára sem jó” – magyarázta Toto Wolff, a Mercedes csapatvezetője. „Lewis semmit nem akar ajándékba kapni, Valtteri pedig nem akar semmit feladni. Versenyről versenyre vesszük számításba. A futam reggelén megbeszéltük a különböző forgatókönyveket, és nem éreztük szükségét. Meglátjuk, mi történik Szingapúrban. Ki akarom tolni azt a pillanatot, ameddig csak lehetséges.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: