DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Alonso: Ezért mondtam hatszor nemet a Red Bullra

Christian Hornerrel való szóváltása során a spanyol elejtette, az energiaitalos csapat nem kevesebbszer, mint hatszor akarta leigazolni az évek során. Most azt is elmondta, miért döntött minden alkalommal az istállóhoz csatlakozás ellen.

Fernando Alonso és Christian Horner, a Red Bull Racing csapatfőnöke között valódi nyilatkozatpárbaj alakult ki Spában. Kezdődött azzal, hogy Alonso elárulta, a csapat vele akarta pótolni Daniel Ricciardót 2019-re. Horner ezt cáfolta, mire Alonso azzal válaszolt, hogy a Red Bull pályafutása során hatszor is le akarta igazolni, valamint bocsánatkérést követelt amiatt, hogy Horner azzal érvelt, minden csapatánál káoszt okozott eddig, ezért nem lenne rá szüksége a Red Bullnak.

„Négy vagy öt ajánlatra mondtam nemet. Ezek az ajánlatok, beleértve az övéket, nem kínáltak volna lehetőséget a győzelemre. Mind egynél több másodpercre vannak a pole-pozíciótól” – beszélt az ESPN-nek Alonso előbb idei opcióiról. „Ötödik-hatodik-hetedik vagy akármelyik helyen lenni nem lesz ugyanolyan kihívás, nem fog úgy lelkesíteni, mint amit a Formula-1-en kívül találhatok magamnak. Ezt a döntést már hónapokkal ezelőtt meghoztam.”



Alonso aztán sorba vette, hogy a Red Bulltól az évek során kapott ajánlatokat – tételesen 2007-ben, 2009-ben, 2011-ben, 2013-ban és idén kétszer – miért nem fogadta el:

„Akkoriban, 2007-ben nehéz döntést kellett hoznom, miután elhagytam a McLarent. A Red Bullt, Toyotát és a Renault-hoz visszatérést választhattam. Végül a Renault mellett döntöttem, mert akkoriban számomra a családom jelentették. A Red Bull viszont nem volt valami versenyképes és a Toyota is szenvedett.”

„Azután a 2009-es stresszes időszak volt, négy nap alatt kellett döntenem (a Red Bullról), miközben komolyan tárgyaltam a Ferrarival. Annak idején úgy gondoltam, a Ferrari a legbiztonságosabb és legjobb választás a jövő szempontjából. Erre a döntésre még mindig büszke vagyok. Ha lett volna kristálygömböm, megváltoztathattam volna a véleményem, de mivel nem volt, nem mondhattam nemet a Ferrarinak 2009-ben” – beszélt visszatérésről a Renault-hoz és a Ferrarihoz igazolásáról, melyek mai szemmel nem voltak kifizetődők.

„2011 és 2013 oka az volt, hogy Webber helye mindig kétségesnek tűnt, így az évnek ebben az időszakában, Spa körül rendszerint találkoztunk. Én azonban boldog voltam a Ferrarinál. Talán nem nyertünk bajnokságot, ezért úgy tűnhet, nem voltunk versenyképesek, de háromszor is másodikként végeztünk” – mondta Alonso, eljátszva a gondolattal, mi történhetett volna, ha mégis igent mond a Red Bullnak: „Ha elfogadom 2009-ben, 2011-ben vagy 2013-ban, valószínűleg most négyszeres világbajnok lennék.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: