DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

A Red Bullok is az esőn csúsztak el

Fájdalmas hibát követett el az időmérőn az energiaitalos csapat: az utolsó etapra Verstappen és Ricciardo autójába sem került elég üzemanyag, így a páros holnap mindössze a negyedik sorból rajtol.

Meglepő rajtsorrend alakult ki a Formula-1-es Belga Nagydíjon, köszönhetően az időmérő utolsó etapjában kialakult zápornak. A változó körülmények a Red Bull mindkét pilótáját megtréfálták, akik nemes egyszerűséggel túl kevés üzemanyagot kaptak a Q3-ban. Ez csak elsőre tűnik óriási blamának, ugyanis a csapatok az utolsó etapban rendszeresen két gyorskörrel számolnak – ami miatt most porszem került a gépezetbe, az a leintés előtt hirtelen elálló esőnek köszönhető. A Red Bull-osok ugyanis azzal számoltak, hogy az első néhány perc lesz a legideálisabb a gyorskörök megfutására, ezzel szemben úgy alakult, hogy erre az utolsó pillanatok voltak a legalkalmasabbak.

verstappen-portre-2018-2



 „Nem ezt vártuk, de nehezek voltak a körülmények” – nyilatkozta a hatodik helyen leintett Max Verstappen. „Két körre – egy szárazra és egy esősre – tankoltuk meg az autót. A második végére elállt az eső, de ha még egyet kezdtem volna, akkor kifogyok az üzemanyagból. Frusztráló helyzet, mert alapvetően gyorsak voltunk. Összességében jól működött az autó, így az alacsony leszorítóerőnket figyelembe véve holnap képesek leszünk néhány olyan autót megelőzni, ami normál esetben nem lenne előttünk” – reménykedett.

ricciardo-portre-2018_1

 „Arra számítottunk, hogy idővel intenzívebbé válik az eső” – mesélte a hetedik rajtkockában záró Daniel Ricciardo. „Ehhez képest öt perc múlva már teljesen elállt, én pedig kopott gumikon voltam, ráadásul semmi üzemanyagom nem maradt. A csapattal úgy gondoltuk, hogy érdemes még a hevesebb esőzés előtt megcsinálni a gyorsköröket, ezzel szemben az etap végére lettek a legjobbak a körülmények. A döntés pillanatában jónak tűnt a stratégiánk, de utólag látszik, hogy nem döntöttünk helyesen. Normál esetben a csapadék intenzitása az idő múlásával erősödik, de ma nem így történt.”

„Egész hétvégén a tempóért küzdöttem, a Q1-ből csak két szett gumival tudtam tovább jutni. A mai nap ellenére holnap optimistábbak lehetünk, a nyolcadik helytől egyértelműen jobbak vagyunk. Biztos vagyok benne, hogy néhány előttünk lévő autónak tőlünk gyengébb lesz a versenytempója.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: