DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

A Red Bullt is sokkolta Ricciardo távozása

Már csak az aláírás hiányzott Daniel Ricciardo új Red Bull-os szerződéséről, ám az ausztrál hosszas huza-vona után telefonon jelentette be, hogy inkább a Renault-hoz igazol - árulta el Helmut Marko.

A Formula-1 idei nyári szünetének egyik hírbombája volt a bejelentés, amely szerint Daniel Ricciardo jövőre a Renault csapatához igazol. A tényközlést megelőző nyilatkozatok alapján szinte mindenki arra számított, hogy az ausztrál jelenlegi csapatánál, a Red Bullnál marad – mint kiderült, még magát a csapat főtanácsadójátt is sokként érte a hír. Dr Helmut Marko szerint a csapat Ricciardo minden kérésének eleget tett, ezért különösen meglepő számára a döntés.

marko-portre-2018



 „Nem értem” – nyilatkozta az osztrák Servus TV-nek. „Nagyon furcsa helyzet volt. Nehezen haladtak a tárgyalások, de az Osztrák Nagydíjat megelőző szerdán, két óra beszélgetést követően egyezségre jutottunk. A hétvégén aztán ismét beszélgettünk, ismét tárgyaltunk. Magyarországon azt mondta Mr. [Dietrich] Mateschitz-nek és nekem, hogy mindent kielégítőnek talált, ezért a szezonközi teszten aláírja a szerződést. Ezt nem tette meg, hanem csütörtökön felhívott, hogy a Renault-hoz megy.”

Mivel Ricciardo saját bevallása szerint jól érezte magát Red Bullnál, ezért vélhetően a csapatfőnök, Christian Horner tapintott rá a lényegre: szerinte az ausztrál attól tartott, hogy Max Verstappen mellett szépen lassan második számú pilótává válik.

„Csak feltételezem, hogy nem hisz a Honda-projektben, esetleg a Renault jelentős pénzt ajánlott fel neki” – vázolta saját elképzeléseit Marko. „Mondta, hogy környezetváltásra van szüksége, de kár érte, mert ő az egyik legerősebb pilóta. Nagyszerűek az előzései – a semmiből jönnek, néha az ellenfelei azt sem fogják fel, hogy megelőzik őket.”

redbull-csapat-monaco-win-2018

Ricciardo helyére Markóék az ígéretesen fejlődő Pierre Gasly-t ültetik be, akitől azt várják, hogy nagyjából egy fél szezon alatt betölti az elődje által ott hagyott űrt. „Pierre második szezonját tölti az F1-ben, szóval valamennyi tapasztalata még hiányzik. Tempója azonban – főleg időmérőkön – nagyon közel áll Maxéhez [Verstappen]. Ez az egyik erőssége. Arra számítunk, hogy a szezon közepére már Ricciardo teljes értékű utódjává fejlődik.”

Az ausztrál pilóta helyére voltak rajongók, akik Fernando Alonsót szerették volna beültetni, ám Marko szavai alapján leszögezhetjük, a Red Bullnál szóba sem került a spanyol. „2007-ben vagy 2008-ban tárgyaltunk vele, de az igényei nagyon fárasztóak voltak. Ha megnézzük a mclarenes és ferraris múltját, láthatjuk, hogy mindig csak körülötte volt felhajtás. Ez velünk nem összeegyeztethető” – tette hozzá az osztrák.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: