DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
F1

Newey útját követi a Renault agya

A francia istálló veterán műszaki igazgatója, Bob Bell távozik pozíciójából, a csapatnál azonban marad tanácsadói szerepkörben – háttérbe vonulása átstrukturálást is eredményez Enstone-ban.

A Renault közleményt adott ki arról, hogy Formula-1-ben 36 szezont töltő Bob Bell úgy határozott, lemond a technikai igazgató posztjáról, ezzel háttérbe vonulva az F1 frontvonalától, hogy a királykategórián kívüli projekteken is dolgozhasson. Teljes mértékben azonban nem hagyja magára a versenyistállót, technikai tanácsadó címen részmunkaidőben továbbra is segíti a Renault felzárkózását az élmezőnyhöz.

Cyril Abiteboul ügyvezető igazgató – aki Bell közvetlen felettese lesz továbbra is – így határolta be a 60 esztendős szakember új szerepét: „Bob mostantól a partnereinkkel, valamint a Formula-1-gyel és a Renault–Nissan–Mitsubishi szövetséggel való munkában segít, annak érdekében, hogy még előrébb lépdelhessünk a rajtrácson” – idézi a közlemény Abiteboult.



A Renault kiemelte, hogy nem jelöl ki új F1-es technikai igazgatót, a poszt megszűnik annak érdekében, hogy Enstone (a csapat gyára) és Viry (a motorgyár) közötti együttműködés hatékonyabb legyen. Bell háttérbe vonulása Adrian Newey-éra emlékeztet, aki 2015-től foglalkozik más Red Bull-os projektekkel, és időszakonként nagyobb-kisebb beleszólása van az F1-es tervezőrészleg munkájába. Newey helyére sem jelöltek ki utódot, feladatait több szakemberre osztották ki.

Bob Bell a McLaren, Benetton és Jordan csapatoknál dolgozott, mielőtt 2001 és 2010 között a Renault-nál szerepelt előbb a technikai igazgató helyetteseként, majd a vezető pozícióban – ő jegyezte Fernando Alonso 2005-ös és 2006-os világbajnok autóit. A 2009-es kémbotrányt követően ideiglenesen a csapatfőnök posztját is betöltötte. Szintén technikai vezetőként a Mercedesnél, majd tanácsadóként a Manornál fordult meg, mielőtt a Renault-hoz a gyári visszatérés alkalmával, 2016-ban csatlakozott újra.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: