DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Visszatérhet az egykörös időmérő az F1-be?

Paddy Lowe, a Williams technikai igazgatója szerint erről is zajlanak egyeztetések az F1 döntéshozói között – annak ellenére, hogy annak idején rengeteg kritikát kapott ez a kvalifikációs rendszer.

A Formula-1 közel hét évtizedes története során számos alkalommal változott az időmérő edzés lebonyolítása, különösen az új évezredben. 2003-ban vezették be az egykörös kvalifikációs rendszert, amellyel kimondva-kimondatlanul a Ferrari és Michael Schumacher egyeduralmát próbálták megszakítani azzal, hogy jóval kiszámíthatatlanabb volt az időmérő alakulása. A szisztéma viszont a versenyzők és a nézők részéről is rengeteg kritikát kapott, főként azért, mert nem egyszer a körülmények változása is igazságtalanul beleszólt a rajtrács alakulásába.

f1-2018-dppi-1



Emiatt 2006-ban álltak át arra a három felvonásos rendszerre, amely kisebb-nagyobb változtatásokkal ugyan, de jelenleg is érvényben van az F1-ben – igaz, néhány éve meg akarták bolondítani ezt egyfajta azonnali kieséses elemmel, de az a koncepció mindössze két nagydíjhétvégét élt meg. Most azonban állítólag újból felmerült, hogy változtassanak a kvalifikáció menetén, méghozzá az egyszer már megbukott egykörös rendszert hozhatják vissza: ezzel ugyanúgy a show-t szeretnék növelni, mint például a már bejelentett 18 colos abroncsokkal és a gumimelegítő paplanok betiltásával.

„Ha ez ahhoz vezetne, hogy sokkal szélesebb tartományban működő abroncsaink lesznek, akkor jó változtatás lehet” – fogalmazott Paddy Lowe, a Williams technikai vezetője a gumit érintő változtatások kapcsán a PlanetF1.com hasábjain, majd hozzátette: „Egyúttal zajlanak egyeztetések arról, hogy olyan időmérős formátumra váltsunk, ahol kevesebb kört tehetnek meg a versenyzők, így kritikusabbá válik, ki hogyan teljesít egyetlen mért körön” – vélekedett Lowe. A sportág vezetői tehát ismét gondolkodnak az időmérő lebonyolításának változtatásán, noha széles körben elfogadott vélemény, hogy ha valami, akkor a kvalifikáció rendszere tökéletesen működik a jelenlegi Formula-1-ben.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: