DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Leáll az idei fejlesztésekkel a Sauber

A jövő héttől kezdve teljes mértékben a 2019-es autóra fog koncentrálni a svájci csapat, amely lehetőséget lát a jövő évi új szabályokban – megismételnék a Brawn egy évtizeddel korábbi csodáját?

A Sauber az idei Formula-1-es szezon egyik kellemes meglepetése, különösen Charles Leclerc révén többször is pontszerző helyen tudtak célba érni, a konstruktőri tabellán pedig jócskán megelőzik a vergődő Williamset, sőt a Toro Rossóval szemben is csupán három egység a lemaradásuk. Ennek ellenére Frederic Vasseur alakulata a nyári szünettől kezdődően csak és kizárólag a 2019-es autóra fog koncentrálni, a többek között teljesen új elsőszárny-kialakítást előíró új aero-szabályokban ugyanis komoly lehetőséget látnak a dobbantásra:

leclerc-sauber-hockenheim-1



„Egy ponton, és ez a pont a jövő héten fog elérkezni, leállunk az idei autó fejlesztéseivel, mert az új szabályok lehetőséget jelentenek számunkra” – magyarázta a csapatvezető, akinek szavait a Motorsport.com idézi. „Legalábbis én akként tekintek rájuk, ezért teljes mértékben a következő évre kell koncentrálnunk. Szóval jövő héten teljesen leállunk 2018-cal, de már hónapok óta 2019-re figyelünk.”

A svájci istálló ezzel a Brawn 2009-es példáját követné: annak idején a Honda már a 2008-as évad elején belátta, hogy pocsékul sikerült az autója, így a kezdetektől az új szabályok szerint épülő autóra koncentrált, amelynek Jenson Button mesébe illő vb-címe lett az eredménye – igaz, a Sauber hónapokkal később fordítja a figyelmét a következő esztendőre, mint tették azt anno Ross Brawnék.

Persze mindez azzal is járhat, hogy az idény második felében visszaesnek a mezőny végére, de Vasseur nem tart ettől: „Nem szabad aggódni emiatt, ez rossz hozzáállás. Koncentrálni kell és bízni a képességeinkben. És ha most képesek voltunk felzárkózni a mezőny végéről, akkor képesnek kell lennünk ugyanerre jövőre is, amikor mindenki azonos szintről indul.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: