DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 1. szerda
F1

Mercedes: Jól indult a hétvége

Eredményesen zárta a pénteki tesztnapot a Mercedes istállója, miután mindkét gyakorláson kisajátították az első két helyet, így magabiztosan várhatják a szombati kvalifikációt.

Mindkét pénteki edzésen Lewis Hamilton bizonyult a leggyorsabbnak, délután 1:04.579-es idővel zárt az élen, de rajta kívül is csak csapattársa, Vallteri Bottas tudott benézni 1:05 alá, illetve Sebastian Vettel.

Hamilton elégedett a fejlesztésekkel, alig várja, hogy szombaton is autóba ülhessen: „Egész jó napunk volt, mindenféle különösebb gond nélkül. Nincs sok kanyar itt, ez egy nagyon gyors pálya, így a gumik közt sincs túl nagy differencia. A keményebb gumit személy szerint jobbnak éreztem. A srácok nagyon sokat dolgoztak a gyárban, jó ezt látni. Egyből jobbnak éreztem az autót, amint kigurultam a garázsból az első szabadedzésen. A pálya bizonyos pontjain kezelhetőbb az autó, és ez mindenképpen előrelépés múlt héthez képest. A délután során aztán sajnos egy kicsit rosszabbra fordult e téren a helyzet, erre még rá kell jönnünk a megbeszélésen, hogy mi okozhatta. Biztos vagyok benne, hogy felül tudunk kerekedni rajta és én is megpróbálok mindent kihozni az autóból.”

Beváltak a Mercedes fejlesztései


Csapattársa, Valtteri Bottas nem egész 2 tizeddel maradt el Hamiltontól, aki szintén elégedetten nyilatkozott a mai napról, és nem győzte megköszönni a csapat kemény munkáját: „Jól indult ez a hétvége. Kipróbáltuk a fejlesztéseket, és az az első benyomásunk, hogy mind működött. Nagyon sokat dolgoztak a gyárban, mindenkinek szeretném megköszönni a kemény munkát. Nélkülük nem tartanánk itt. Különösen az autó hátulján éreztem javulást, rendkívül stabilnak éreztem. Tavaly voltak gondjaim a bal hátsó kerék hólyagosodásával, ami lehet, hogy idén is fel fogja ütni a fejét, mivel vasárnapra melegebb időt jósolnak. De mindenképpen jó kiindulási pont, hogy az autó hátulja stabil, igaz, még holnap azért kell egy kicsit dolgoznunk, hogy az autó egyensúlya megfelelő legyen. Izgalmas lesz az időmérő, mivel nincs sok kanyar, így mindet a lehető legtökéletesebben kell vennünk, hogy ott lehessünk az első sorban.”

Andrew Shovlin, a Mercedes vezető versenymérnöke is kiemelte a fejlesztések fontosságát: „Jelentős aerodinamikai fejlesztésekkel érkeztünk ide, és boldogok vagyunk, hogy azt láthatjuk, minden működik. Mindkét pilótánk elégedett volt az autóval, már az első edzés elején, így nem is kellett sokat változtatnunk a beállításokon, hogy minden tökéletes legyen. Aztán délutánra volt egy kis gondunk az autók egyensúlyával, így ezt a problémát még meg kell oldanunk a kvalifikáció előtt. Talán az ultralágy gumikból sem hoztuk ki a legtöbbet egy körön, hiszen Lewis is a lágy abroncsokon érte el a legjobb körét. Mivel a Ferrari mindig sokat javul péntekről szombatra, ezért a mai időeredmények annyira nem is fontosak. Nagyon szoros csatára számítok, így a legapróbb részletekre is szükségünk lesz, hogy jó eredményt érhessünk el.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: