DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

A Renault mellett nincs hely a Red Bullnak

A franciák gyári csapata is jelentős szerepet játszott abban, hogy a Red Bull jövőre nem kér a Renault motorjaiból. Az energiaitalosok mindenáron egy saját gyári kapcsolatra vágytak.

Hosszú felvezetés után hét elején végre kiderült, a Red Bull alakulata 12 év után felbontja az egykor vb-címeket is érő kapcsolatát a Renault-val, és jövőre a Honda alakulatához pártol. Bár a konstruktőr és a motorszállító kapcsolata az utóbbi években eléggé megromlott, Christian Hornertől most megtudtuk, hogy nem ez volt az egyetlen tényező, ami váltásra sarkallta őket –a modern, kifejezetten komplikált erőforrások tervezésénél már sokkal nagyobb hangsúlyt kap az egységek autókba való integrálása, a Renault pedig saját magát helyezte előtérbe ebben a folyamatban. Versengő környezetben ez egy teljesen természetes, ám a Red Bull céljaival nem egyező hozzáállás, ami Hornerék távozását idézte elő.

horner-abiteboul-sajttaj-2018



„A nézőpontunk kissé megváltozott, amióta Cyril [Abiteboul, a Renault csapatvezetője] saját alakulattal rendelkezik. Bonyolultak a mai motorkonstrukciók, amelyek beépítése során a gyáriak előnyt élveznek. A Renault-nak a saját csapata az első, de ez maradjon is így. Mindannyian önzők vagyunk ebben a világban, arra akarunk koncentrálni, ami a saját csapatunknak hasznos” – magyarázta a Red Bull csapatfőnöke, akinek teljes megelégedést a japánokkal kötött szorosabb egyezség ad. „A Hondával való kapcsolatunk teszi lehetővé, hogy az osztozkodás helyett kizárólag egymásra koncentráljunk” – tette hozzá.

A Red Bull ügyfélkapcsolata ellenére szép eredményeket ért el a Renault-val, Horner ezeket sem felejtette el megemlíteni.  „A Renault-val töltött időszakunk alatt négy különböző menedzsmentcsapaton mentünk keresztül. Ez egy szokatlan, ám sikeres útnak bizonyult, amellyel bebizonyítottuk, hogy ügyfélmotorral is van mód a futamgyőzelemre. 150 dobogós helyezés és 57 győzelem áll a nevünk mellett, miközben minden egyes motornak megfizettük az árát.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: