DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Alonso: A valaha volt egyik legjobb vagyok

Fernando Alonso soha nem kételkedett saját képességeiben. Bár jó ideje nem láthatjuk az élmezőnyben, egyértelműen a valaha volt egyik legjobb Formula-1-es pilótának vallja magát.

A kétszeres spanyol világbajnokot lehet szeretni és lehet nem szeretni, de nehéz nem elismerni kivételes vezetői tudását. Ezt számos alkalommal bizonyította már, többek között a tavalyi évben is, amikor újoncként huzamos ideig vezette az indianapolisi 500 mérföldes versenyt és a hajrában elszenvedett motorhibájáig harcban állt a győzelemért.

A száguldó cirkusz izgalmából jókora szeletet elvesz, hogy hosszú évek óta már csak a középmezőnyben, néha annál is hátrébb láthatjuk a veterán spanyolt, utoljára 2013-ban nyert futamot. Vezetői tudása azonban nem kopott meg, ellenben az autók, amelyeket vezet(ett), nem alkalmasak arra, hogy akár a dobogós helyekért is csatázzon. 

Csapattársaival szemben szinte minden évben felülkerekedett az elmúlt másfél évtizedben, Kanadában pedig elérkezett karrierje 300. nagydíjhétvégéjéhez. Bár ő maga is érzi, hogy közeledik F1-es pályafutásának befejezése (igaz, nemrég éppen arról nyilatkozott, hogy tavaly többéves szerződést írt alá a McLarennel, így vélhetően egy ideig még láthatjuk versenyezni a legmagasabb kategóriában is), továbbra is az egyik legkomplexebbnek tartja magát.

Fernando Alonsót 2013-ig gyakran láthattuk a dobogó tetején


„Én vagyok a Formula-1-es pilóták közül a valaha volt egyik legjobb. Valószínűleg nem vagyok a leggyorsabb az időmérőkön és nem vagyok a leggyorsabb a versenyeken sem, vagy éppen esős körülmények között. Ugyanakkor minden területen egy jó 9,5-es teljesítményt teszek le az asztalra és ezt mindig igyekszem a javamra fordítani” – dicsérte saját vezetői tudását a nagy mérföldkőhöz érkezett spanyol ász.

Köztudottan rossz pillanatban kötött rossz szerződéseket 2007 után, így megragadt a több, mint tíz éve szerzett világbajnoki címeinél. „Vannak a pályafutásomban elszalasztott lehetőségek. Nyerhettem volna négy vagy öt világbajnokságot is, ugyanakkor különleges kiváltságnak érzem, hogy már 18 éve versenyezhetek a Formula-1-ben” – ismerte el Fernando Alonso.

„Rengeteg jó emlékem van. Voltak hullámvölgyek és hullámhegyek, de egyértelmű, hogy az összetett győzelmeim jelentik a két fénypontot” – tette hozzá a McLaren-pilóta. Alonso az örökranglista hatodik helyét foglalja el jelenleg, harminckét győzelmével, csak olyan nevek előzik meg, mint Michael Schumacher (91), Lewis Hamilton (64), Alain Prost (51), Ayrton Senna (41) és Sebastian Vettel (40).

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: