DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

A Force India ellenzi az F1 lebutítását

Az istálló egyik vezetője, Otmar Szafnauer szerint nem biztos, hogy jót tesz a sportágnak, ha visszaszorítják a telemetriát és eltávolítják a „virtuális garázsokat”.

A szakember nem támogatja, hogy az új szabályok 2021-es bevezetésével leegyszerűsödjön a Formula-1, épp ezért erre figyelmezteti a sorozat elöljáróit is. 2017 eleje óta a Liberty Media azon dolgozik, hogy megrajzolja az F1 jövőbeli kinézetét, s pályán kívül és belül is tesz ennek érdekében lépéseket. A sportág irányítói a Bahreini Nagydíjon mutatták be 2021-es vízióikat, azóta pedig külön-külön tárgyalnak a csapatokkal.

Az egyik terv, hogy visszaszorítják a telemetriát, hogy a pilótáknak nagyobb felelőssége legyen, s így kiszámíthatatlanabb versenyek alakuljanak ki. Ezen kívül felszámolnák az istállók úgynevezett virtuális garázsait, amelyek az adatok feldolgozásáért felelnek, s 150 millió dolláros költségsapkát vezetnének be, hogy kedvezzenek a kisebb gárdáknak.



Szafnauer amellett, hogy örült néhány tervezetnek, aggodalmát is kifejezte a technika háttérbe szorítása miatt, s attól tart, ez eltávolíthat néhány rajongót az F1 mellől.

„Van virtuális garázsunk, úgyhogy ugyanúgy meg kell szabadulnunk tőle, mint mindenki másnak. Vigyáznunk kell az olyan döntésekkel, amelyek olyan területeket érintenek, amelyek egyébként pénzt spórolnak nekünk. Nálunk például ez nem jelent több alkalmazottat, olyanok dolgoznak ezen a területen, akiknek más részlegen van főállása. Ezektől az emberektől eleve nem tudnánk megszabadulni, ráadásul, ha csak minden második vasárnap kell dolgozniuk, nem is kerülnek sokba” – fejtette ki a Force India elöljárója. „Óvatosnak kell lennünk. A sportág lebutítása azokra a rajongókra is kihat, akik érdeklődnek a Formula-1 kifinomultsága és technológiája iránt. Nem akarhatjuk elidegeníteni ezeket az embereket. De ha pénzt lehet vele spórolni, az más történet. Arra kell koncentrálnunk, hogy megfelelő tájékozódás után hozzunk jó döntéseket. Ez a kulcs.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: