DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Egyet hiányol a Renault-főnök az F1-ből: Az üzenetet

Ami Cyril Abiteboul szerint biztos, hogy a sport lényege nem a motorok élettartama és gumik kopása. A 2019-es szabályváltozásokat a cél felé vivő, de nem teljes megoldásnak tekinti.

Az olyan, egyre népszerűbb kategóriáknak, mint a Hosszútávú Világbajnokság és Formula-E, egyértelmű üzenetük van. A Formula-1 esetében jóval kevésbé határolható körül, mit akar eljuttatni az emberekhez. Cyril Abiteboul, a Renault Sport vezetője szerint ezen kellene változtatni.

„Nem lehet mindent összevegyíteni. A motor élettartama, a gumik tartóssága, az üzemanyag mennyisége, számomra ezek nem a Formula-1 DNS-ének részei” – jelentette ki a Speed Weeknek Abiteboul. A nagydíjak során számos szó esik előbbi tényezőkről, a francia szerint pedig elterelik a figyelmet a sport valódi lényegéről. „Le Mans mindig is a megbízhatóságról szólt, de az F1-nek sprintnek kell lennie rajttól a célig.”



Az utolsó pillanatban megszavazott jövő évi szabálycsomag lépést tesz ebbe az irányba, Abiteboul azonban felhívta a figyelmet, hogy korántsem teljes megoldást jelent: „A 2019-es aerodinamikáról gondoskodtunk, de fontos kérdések érintetlenek maradtak. Nem beszéltünk abroncsokról. Értem én, hogy a célzott gumikopás izgalmas versenyhez vezet, de mit takar ez úgy, hogy közben a versenyzőknek üzemanyaggal kell spórolniuk?”

„Nézetem szerint a Formula-1-nek egyértelműnek kell lennie, hogy mit képvisel rajongói számára. A hibrid technológiával modern szeleket fogtunk be, de nem igazán értem, mi is a valódi üzenet. Van egy nagyon jó mondás, amely szerintem érvényes a Formula-1-re: sosem szabad olyasmit megjavítanod, ami nem romlott el.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: