DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Emiatt szerepel jobban Raikkönen?

Nemcsak fogadkozott Kimi Raikkönen a tavalyi szezon után, hogy idén jobban kezdi az évet, hanem jócskán tett is érte. Könnyen lehet, hogy ennek is köszönhető, hogy eddig jóval eredményesebb.

A téli szünet során a 2007-es világbajnok bőven tett azért, hogy a 2018-as szezon jelentősen jobban kezdődjön számára, mint a tavalyi esztendő. Személyi edzője, Mark Arnall elismerte, hogy a finn az átlagosnál sokkal keményebb edzésprogramot hajtott végre, ennek köszönhetően pedig igen jó fizikális formába került. A napokban Sebastian Vettel is arról beszélt, hogy Raikkönen sokkal nagyobb kihívást jelent számára, mint az kívülről tűnhet.

Az első négy futamból háromszor dobogóra állhatott (a negyedik sem saját hibájából úszott el), tehát valóban jó kezdést tudhat maga mögött. A Sauber svéd versenyzője, Marcus Ericsson is hasonlóan gondolkodott, ő pontosan öt kilós súlyfeleslegtől szabadult meg és két sikertelen évad után végre újra pontszerzést ünnepelhetett, Bahreinben a kilencedik helyen végzett.

A kisebb testsúly nagy előny a Ferrari mérnökeinek is


Kimi Raikkönen sem lazsálta el a téli időszakot, a kemény edzéseknek köszönhetően szintén több felesleges kilót leadott, a személyi edzője szerint 3,2 kilogrammal könnyebb, mint ősszel. „A télen kifejezetten rámentünk arra, hogy Kimi testsúlyából lefaragjunk. Az volt a célunk, hogy újra csak 70 kilót nyomjon, ezt el is értük” – nyilatkozta Mark Arnall az Iltalehti című lapnak.

A Ferrari mérnökei is sokkal jobban örülnek, ha egy pilóta könnyebb, mert az autó súlyelosztásánál tágabb terük marad. „A mérnökök sokkal inkább képesek játszani a súlyok elosztásával, amikor azonban a pilóta túlsúlyos, akkor ezt nem tehetik meg” – tette hozzá a szakember.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: