DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 4. szombat
F1

Az FIA is megszólalt Bottas defektje kapcsán

Kezeit mossa az FIA, ugyanis Charlie Whiting szerint semmit nem tudtak a törmelékről, ami a futamot vezető Valtteri Bottas defektjét okozta. Így esély sem volt rá, hogy megakadályozzák a kiesést.

Biztosnak vehető győzelmet bukott el Valtteri Bottas a hétvégi Azerbajdzsáni Nagydíjon, amikor három körrel a leintés előtt egy ökölnyi karosszériaelemre ráhajtva azonnal jobb hátsó defektet kapott. A törmelék az előző kör során kerülhetett a pályára, a futam utolsó harmadában ugyanis biztonsági autót küldtek a pályára, az ezt követő újraindítás alatt pedig Kevin Magnussen rémisztő pillanatokat okozott Pierre Gaslynak. Ezen összetűzésnek lett eredménye az a törmelék, amiről a verseny biztonságát felügyelő FIA azonban semmit nem tudott, és arról is csak találgatott, hogy kitől származhattak a leszakadt elemek.

 bottas-defekt-baku2

Ezen a képen jól látható, ahogy Bottas egyenesen egy letört karosszériaelem felé hajt


„Semmilyen jelentést nem kaptunk törmelékről” – nyilatkozta az F1 versenyigazgatója, Charlie Whiting. „A pályabírók nagyon figyelmesen lejelentettek minden szemetet a pályán, így nem vagyok benne biztos, hogy az okozta a defektet. Erre számítok, de hivatalos megerősítést nem kaptam róla. Valószínűleg Magnussen és Gasly egy körrel azelőtti esetéből maradt ott valami” – találgatta Whiting, aki a nyilatkozat pillanatában még nem tekintette meg az újraindítás felvételeit. 

„Mindig igyekszünk tisztán tartani a pályát, de nehéz úgy eltakarítani valamit, hogy nem tudunk róla.” – védekezett. „Az egész futamon folyamatosan törmelékről kaptunk jelentéseket, de ezeket el is takarítottuk. Abban a hiszemben voltam, hogy tiszta a pálya. Magnussen és Gasly ütközését követően semmilyen jelentést nem kaptunk, de a tv-közvetítésben valószínűleg látható volt az eset.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: