DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 25. szerda
F1

Bottas-elsőség, Verstappen-baki Bakuban

A Mercedesek és Red Bullok diktálták a tempót az első szabadedzésen Azerbajdzsánban, meglepetésre egy Force India végzett harmadikként, míg a Ferrarik csak egészen hátul végeztek. Max Verstappen újabb hibájával hívta fel magára a figyelmet.

Furcsa jelenetekkel kezdődött az Azerbajdzsáni Nagydíj első szabadedzése: előbb „törmelékre” figyelmeztették a versenyzőket a pályán, amely ténylegesen egy ragasztótekercset jelentett, majd az egyik kanyarban a fehér felfestést radírozták le a versenyzők, amely néhány méteren felvált.

Az edzés első 30 percében előbb a Mercedesek futottak mérvadó köröket, majd a két Red Bull vette át a vezetést: Max Verstappen egy 1:46-os kört, majd 1:45,5-öt futott, a hollandot csapattársa, Daniel Ricciardo múlta felül 1:45,369-cel. Az ausztrál a lágy abroncson teljesítette ezt a körét.



Percekkel később újra Verstappenre szegeződött a figyelem, aki fékezés közben elveszítette az irányítást, és oldalra csúszva a falnak ütődött az 5-ös kanyarban. Az RB14 nem sérült komolyan, de a Red Bull utasításait követve sem sikerült újraindítani. Az edzés a holland számára 35 perc után véget ért, a mentési munkák idejére pedig virtuális biztonsági autóval lassították a mezőnyt. Verstappen esetén kívül komolyabb incidens nem történt, de az elfékezések és bukózónába menekülések rendszeresek voltak az első tréningen.

Az utolsó félórában puhább gumik kerültek az autókra: Lewis Hamilton egy elmért féktáv után az ultralággyal 1:45,200-ra, Ricciardo szuperlágyon 1:45,150-re csökkentette a szintidőt. Egy reálisabb gyorskörre Valtteri Bottas próbálkozásáig kellett várni, aki 1:44,242-t futott a lila jelölésű abroncsokon.

Ricciardo megkísérelte megdönteni Bottas körét, de a szuperlággyal 0,035 másodperccel elmaradt tőle. A leintés pillanatában szuperlágy abroncson Sergio Perez ugrott fel a harmadik pozícióra 0,8 másodperc hátrányban. A negyedikként végző Hamilton már közel egy másodperccel volt lassabb, őt követte a másik Force Indiával Esteban Ocon. Verstappen, aki számára az edzés közel kétharmada kiesett, hatodikként végzett az élmenőktől már több mint 2 másodpercet kapó mclarenes Fernando Alonso és williamses Szergej Szirotkin előtt.

Nem tündökölt az edzésen a Ferrari: a hátsó abroncsokra panaszkodó Vettel 20 perccel a vége előtt még utolsó helyen állt, innen a 9. pozícióba tudott felkapaszkodni. Kimi Raikkönen a 13. helyen zárt – mindkét SF71H kizárólag ultralágy abroncsot használt a tréning folyamán.

A szabadedzés eseményei részleteikben élő közvetítésünkben olvashatók vissza.

Az első szabadedzés végeredménye:

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: