DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Kivonul a Williams, ha nem lesz költségplafon

A Williams csapatának fennállása is tét lett az F1 új szabályainak meghatározása során. Az istálló végét jelentené, ha az F1 vezetősége a nagyobb csapatokra hallgatva mégsem korlátozná a kiadásokat.

A Liberty Media még a Bahreini Nagydíj pénteki napján prezentálta a Formula-1 csapatai előtt, hogyan is képzeli el a sportág jövőjét 2020 után. A tervek szerint az egyik jelentős változás a költségeket érintené – a vezetőség évi 150 millió eurós keretet szabna meg az F1-es alakulatok kiadásaira, amely elképzelést a Williams csapatvezető-helyettese tárt karokkal fogadna. A legendás alakulat jelenlegi irányítója a Racefans weboldalának adott interjúban elárulta, a fenti szabályozáson múlik a Williams jövője.

clairewilliams-portre



„Ha ezt nem lépjük meg, az egész alakulat bezárhat” – szögezte le Claire Williams. „Mi nagyon pozitívan viszonyultunk a témához, de vannak emberek, akik erősen ellenzik a lépést. Szerencsések vagyunk, hogy számunkra működőképes az elképzelés. Szerintem - a pályán mutatott teljesítménytől eltekintve – egy jó példa vagyunk arra, hogyan kellene egy Formula-1-es csapatnak működnie.”

Az utóbbi időben gödörbe került csapat számára tökéletes lenne a fenti 150 milliós korlát – egyrészt a jelenlegi költségvetésük is a fenti határ alatt van, másrészt ezzel a lépéssel egy csapásra közelebb kerülhetnének az élmezőnyt alkotó Mercedes, Ferrari, Red Bull hármasához. Míg ezen három istállónak jelentős érvágással járna a korlátozás, addig a Williamshez hasonló kisebb csapatok lényegében megszorítások nélkül működhetnének tovább. „A pontos számokat nem tudom, de egyértelmű, hogy nehéz lesz a csapatoknak az átszervezés, és egyértelmű, hogy senki sem szeretné elbocsátani az alkalmazottait. Fájó ezt mondanom, de a sport érdekében néha a nagyobb képet kell néznünk” – tette hozzá Williams.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: