DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 4. szombat
F1

Honda-csoda: 5. rajtkockában Gasly

Az időmérő talán legnagyobb hőse a Toro Rosso-Honda pilótája volt: az új szövetség már második versenyén villantott – a fejlesztések ellenére sem számított senki az időmérő hatodik helyére az olasz-japán csapatban.

A bahreini szabadedzéseken a több fejlesztést felvonultató Toro Rosso-Honda a legjobb tízben mozgott, és valóságos bravúrnak lehetett elkönyvelni, hogy Pierre Gasly bejutott a Q3-ba – csapattársa, Brendon Hartley 11. helyezettként éppen lemaradt. A bravúr felsőfoka, hogy Gasly aztán a nagycsapatok mögött a leggyorsabb lett az utolsó szakaszban, hatodik legjobb idővel zárta a kvalifikációt, mely Lewis Hamilton öthelyes hátrasorolása után ötödik rajtkockát jelent.

„Hogy őszinte legyek, nem számítottunk rá. Az autó a hétvége kezdete óta fantasztikus volt, láttuk, hogy van benne potenciál, de a hatodik hely a kvalifikáción egyszerűen elképesztő!” – áradozott a Sky Sportsnak a 22 éves francia pilóta, aki még azt sem tudja megmagyarázni, miért ennyire jó a Toro Rosso Bahreinben: „Azt hiszem, át kell vennünk az adatokat, hogy miért vagyunk ilyen gyorsak. Kisebb fejlesztések vannak az autón, de sokkal jobban működtek, mint amire számítottunk.”



Mi lehet a versenyző célja az ötödik rajthelyezés után a futamon? Gasly nem mer túlzott optimizmusba bocsátkozni, de a pontszerzést azért megjelölte. „Ami a hosszú etapok tempóját, gumikopást illeti, úgy tűnik, rendben vagyunk. Tudjuk, hogy a versenyen általában kicsit nehezebb dolgunk van az energiamenedzsment és egyebek miatt. De az autó szemlátomást fantasztikusan működik ezen a hétvégén. Remek lehetőségünk lesz, hogy megszerezzük első pontjainkat, és remélem, ez holnap lehetséges” – folytatta Gasly, akire a közönség félig-meddig újoncként tekint, ám tavaly öt versenyen szerzett már F1-es tapasztalatot.

„Nem volt ideális a tavalyi év, senkit nem ismertem a csapatból, és rögtön az FP1-en az autómba kellett ülnöm. Idén kétségtelenül több időt kaptam, tesztelhettem, sokkal több napot tölthettem az autó megismerésével, kényelembe helyezhettem magam, így jóval felkészültebbnek érzem magam. És a Toro Rosso remek munkát végez a Hondával. Senki sem számított rá, hogy versenyképesek leszünk, de úgy tűnik, működik a dolog az olaszok és japánok között” – tért ki arra, hogy egyénileg és a csapat részéről is fontos fejlődés történt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: