DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Marko: Soha nem akartam rosszat Webbernek

A Red Bull F1-es tanácsadójáról sokszor mondták, hogy az évtized első felében Sebastian Vettelt előnyben részesítette ausztrál társával szemben – az osztrák szakember most tisztázta a félreértéseket.

Mark Webber 2007-ben csatlakozott a Red Bullhoz, míg Sebastian Vettel 2009-től lett a csapattársa az energiaitalosok első számú alakulatánál. 2010-ben mindketten esélyesek voltak a világbajnoki címre a szezonzárón is, de már abból a csatából is a német került ki győztesen, az ausztrál pedig a későbbiekben már csak rövidebb időkre tudta őt megszorongatni istállón belül. Sokan úgy vélték akkoriban, hogy a Red Bull eleve Vettelt támogatja jobban: különösen Helmut Markót vádolták ezzel, aki több interjúban is úgy tűnt, hogy kritizálja Webbert. A csapat F1-es tanácsadója most a Formula-1 hivatalos oldalának adott friss interjújában tisztázta a helyzetet:

marko-webber-redbull-1



„Markkal kapcsolatban mindent félremagyaráztak. Nem akartam én soha rosszindulatú lenni vele. Azt kérdezték tőlem, Vettel miért lett bajnok, Mark pedig miért nem, ezért megpróbáltam elmagyarázni a különbségeket, de ezek csak a tények voltak. Mindig kimondom, amit gondolok, és ezt azért teszem, hogy jobbá tegyem a dolgokat és az emberek előálljanak a saját megoldásaikkal.”

„A körülményeket próbáltam meg bemutatni, de az a magazin azt hitte, hogy én Mark ellen vagyok, ami nem igaz. Nálunk egyforma bánásmódban részesülnek a versenyzők. Nem gondoltam, hogy azt úgy fogják értelmezni, hogy Markot kritizálom. Azt mondtam, hogy ha a teljes szezonban képes lett volna tartani a formáját, bajnok lehetett volna. Mark mindig jó hírű versenyző volt: azt mondták róla, hogy ha megfelelő autóba ül, győztes lesz belőle. Aztán megkapta a győztes gépet, de sajnos vele együtt jött Vettel is. Pszichológiai szempontból ezt nagyon-nagyon nehéz lehetett feldolgozni Mark számára.”

Marko és a Red Bull arról is híres, mennyire kíméletlenül bánik a fiatal versenyzőkkel: legutóbb Danyiil Kvjat volt az áldozat, akit előbb csak visszafokoztak a Toro Rossóhoz, majd végleg kikerült az F1-ből. „Megoldást kell találni a problémákra, ami sajnos gyakran azt jelenti, hogy ha nem teljesítenek, véget kell vetni az együttműködésnek” – magyarázta a szakember. „Amikor versenyeztem, mindig magunkon kellett segítenünk. De mondjatok egyetlen pilótát, akitől megváltunk, és aztán ezt tette. Mindegyiküknek megvolt a tehetsége és a tempója, de egyszerűen nem dolgoztak elég keményen, ez volt a probléma.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: