DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Jó a Mercedes, de egy dologgal gondja akadt

Még a 2018-as F1-es idény favoritjának sem fenékig tejfel a felkészülése – pilótájuk szerint van egy visszatérő probléma, amire egyelőre nincs megoldásuk. Ettől eltekintve sínen vannak.

Bár a téli tesztek végeztével is nehéz következtetéseket levonni a Formula-1-es mezőny erőviszonyairól, egy dolog szinte minden elemzésben azonos: ismét a Mercedes gárdája tűnik a legerősebbnek. Valtteri Bottas is magabiztos csapata és autója teljesítményében, ám azt hozzátette, gumik terén még maradt néhány kérdőjel a jegyzeteik között. „A közepes és a kemény abronccsal jól tudtunk dolgozni. Amivel gondunk van, az a puhább keverékek hólyagosodása – Barcelona friss aszfaltján ez okozott nehézséget, remélhetőleg Melbourne-ben más lesz a helyzet” – írta az Autosport.

 hamilton-pitstop2-2018



Felmerülhet a kérdés, hogy a jelenség vajon az abroncsok hibáira vezethető-e vissza, de a Pirelli szerint semmi ilyesmiről nincs szó. „Egyáltalán nem meglepő a hólyagosodás, hiszen az új autók jelentős energiákat fejtenek ki a gumikra” – oszlatta el a kételyeket Mario Isola, a cég motorsportért felelős főnöke. „A pálya karakterisztikája nem változott – sok a nagy sebességű, ezáltal nagy terheléssel is járó kanyar. A célegyenes végi féktáv, a padlógázas rész a 4-esig és a 9-es kanyar mind ilyen szakaszok. Csak tavaly a 3-as és 9-es kanyarban 32-35 km/h-t találtunk, idén pedig további gyorsulásra számítunk” – magyarázta. Ez alapján elképzelhetjük, milyen irgalmatlan erőhatások érik a kerekeket.

A felmerült problémák ellenére a Mercedes jelentős sikernek könyveli el a barcelonai tesztsorozatot, hiszen minden előre eltervezett feladatot sikerült befejezniük. ”Nagyon pozitív teszt volt” – folytatta Lewis Hamilton. „Mindent kipipáltunk, a megbízhatóságunk pedig kiváló lett. Elégedettek vagyunk minden kinyert adattal. Még így is nehéz megmondani, pontosan hogy állunk a Ferrarihoz és a Red Bullhoz képest, de úgy gondolom, hogy a rendelkezésünkre álló információkkal a lehető legjobban fel tudunk készülni a szezonnyitóra.”

hamilton-pitstop-2018

James Allison technikai igazgató szerint sikerült összerakniuk egy ütőképes csomagot. „Elégedetten zárhattuk a téli felkészülést, hiszen egy kifejezetten komplex tesztsorozatot sikerült versenyképesen teljesítenünk. Úgy érezzük, kellően kiismertük az autót és a gumikat is. Jelentős távot tettünk meg bármilyen komoly technikai probléma nélkül, így kijelenthetjük, hogy az autó egy erős alappal szolgál a 2018-as szezonra. Mindkét versenyzőnk kedveli a W09-et, ami jól reagál a beállítások változtatására, és ideális tempóra is képes.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: