DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Már jövőre visszatérhet az egzotikus helyszín

Egyre biztosabb, hogy jövőre egy újabb dél-amerikai színtérre látogat az F1 mezőnye. Argentína erőteljesen lobbizik, hogy Buenos Aires húsz év után ismét nagydíjat rendezhessen.

Kezdhetjük ízlelgetni az Argentin Nagydíj kifejezést – az ország legnagyobb eseményszervezője, Arturo Rubinstein éppen azon dolgozik, hogy nemzete újra hazai földeken fogadhassa a Formula-1 mezőnyét. „Már tárgyalunk a Liberty Mediával arról, hogy mi lehessünk az Argentin Nagydíj szervezői” – nyilatkozta Rubinstein. „Buenos Aires városának vezetősége is elkötelezett az ügy érdekében- pénzügyi segítségével hozhatjuk majd a pályát arra a szintre, ami megfelel az F1 és az FIA előírásainak.” 

f1_argentina_1979

A képen James Hunt egy McLaren Forddal, 1979-ből


Rubinstein beszámolója szerint a város öt évre írna alá a száguldó cirkusszal, és amint megszületik a megállapodás, már kezdődnek is az építkezések. „Ha aláírjuk a körülbelül 30 millió dolláros szerződést, rögtön bele is vágunk a pálya fejlesztésébe. Egy szakember szerint a munkálatok nagyjából hat hónapig fognak tartani.”

Egy újabb dél-amerikai pálya bevonásáról már tavaly nyáron is szó volt, ugyanis az FIA-s Charlie Whiting maga térképezte fel az egykori legendás helyszín jelenlegi állapotát. „Az argentin futamot eredetileg a szezon elején tartották” – folytatta a promóter. „Ezt szeretnénk megtartani, így az Ausztrál Nagydíjjal lennénk párban. Nem elhanyagolható, hogy közvetlen jártaink vannak az országba.”

Mint kiderült, néhány évvel ezelőtt már próbálkoztak az F1 akkori vezetőségénél. „Bernie Ecclestone-nal már 2014-ben is volt találkozónk. A politikai és gazdasági helyzetünk akkoriban nem tette lehetővé a verseny megrendezését, de mostanra eljött az ideje. Új kormány vette át az irányítást, így visszatértünk a világ körforgásába” – zárta Rubinstein. Ha valaki kíváncsi, egészen 1953-ig kellene visszalapoznia a sportág naptárában, hogy az első Argentin Nagydíj hétvégéjét megtalálja. Az ország azóta ha rendszertelenül is, de jelen volt a száguldó cirkusz életében. Az utolsó Buenos Aires-i futamot 1998-ban rendezték meg, és a győztes nem más volt, mint az akkor már harmadik éve Ferrarival versenyző Michael Schumacher. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: