DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Lowe a tehetségekre koncentrál

A Williams technikai igazgatója, Paddy Lowe beismerte, hogy azok a csapatok, akik újoncokkal vágnak neki egy szezonnak, általában visszaesnek, de idővel cserébe meglesz a jutalmuk.

Lance Stroll 2017-ben debütált a Formula-1-ben a Williams színeiben és nem kevés versenybe telt, míg felvette a száguldó cirkusz tempóját. Ezért meg is kapta a kritikát a kanadai, és sokan még ma is fizetős pilótának tartják. Lowe mindenesetre igyekezett megvédeni versenyzőjét: „Néha a meghibásodások játszottak közre. Operatív problémáink is voltak, amelyek közül az egyik a megbízhatóság volt, ami nem olyan volt, mint amilyennek szerettük volna. De volt olyan is, hogy a versenyző nem volt képes kihozni azt, ami az autóban rejlett, és ez nyilvánvaló volt Lance esetében is 2017-ben. Próbálta felvenni a Formula-1 tempóját az első évében, és ez a fejlődés része volt az ő esetében. Így elkerülhetetlen volt, hogy nem szereztünk annyi pontot, amennyit kellett és tudtunk volna.”

Lowe



Stroll első bajnoki egységeit a hetedik futamon, hazai közönség előtt szerezte meg Kanadában. Ezt követően pedig dobogós helyen zárt Bakuban, ezzel ő lett tavaly az egyetlen nem mercedeses, ferraris vagy Red Bull-os pilóta, aki az első három hely valamelyikén végzett. „Volt néhány egészen hihetetlen példa, amikor megmutatkozott Lance tehetsége” – utalt itt az Olasz Nagydíj első sorára a kenyai születésű szakember. „Nincsenek meg azok a forrásaink, amelyek a top csapatoknak. De mindig tehetünk többet azzal, amink van. A siker még több sikert szül, mert jutalmakkal jár és így haladunk előre.” 

Ebben az évben megduplázza a Williams a tehetségek kinevelésének számát, mivel a tavalyi újonc mellé idén is egy F1-es tapasztalatokkal nemigen rendelkező pilótát igazoltak Szergej Szirotkin személyében, aki majd az évadnyitó Ausztrál Nagydíjon debütálhat. „Ez nem egy rövid játszma, de nem nevezném hosszúnak sem. Lépésről lépésre kell haladnunk, jobb autót kell csinálnunk idénre, és meglátjuk, mire jutunk ezzel. Ez a kihívás. Nem hiszem, hogy korábban másképp lett volna a Formula-1-ben. Ezért van az, hogy láttunk az élbolyba feltörni és onnan kiesni csapatokat: ez azon múlik, hogy jól vagy rosszul találod el a dolgokat” – összegezte Lowe.      

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: