DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Kiharcolta a Ferrari különjogát, most el akarja venni

A Ferrari kilépéssel való fenyegetőzése sem riasztja el Jean Todtot, hogy megfossza a márkát egyedi vétójától – az eset iróniája, hogy Ferrari-főnökként az FIA elnöke is küzdött a jog megszerzéséért.

A Ferrari kivételezett státusza a Formula-1-ben Enzo Ferrariig vezethető vissza, a vétójog – mellyel az istálló egymaga megakadályozhatja szabályok bevezetését – hivatalos forma foglalása azonban 2005-re vezethető vissza. Akkoriban Jean Todt volt a Ferrari csapatfőnöke, aki a Nemzetközi Automobil Szövetség elnökeként el akarja venni azt:

„Évtizedek óta rendelkezik a Ferrari ezzel az úgynevezett vétójogával. Amikor az egyezségünk megújításáról fogunk beszélni, ez is a kitárgyalandó dolgok közé fog tartozni” – idézi az F1i.com Todtot. A hírek szerint a Ferrari a héten is használta vétójogát, mikor az egyszerűsített első szárny javaslatának állt ellen. 2015-ben egy fontosabb tervezetet akadályozott meg, az ügyfélmotorok árának limitálását.



A Ferrari ismert arról, hogy kiszállással fenyeget, ha a Formula-1 nem a gyártónak megfelelő irányba halad. Todt azonban nem riad vissza a patinás csapat elvesztésének esélyétől: „Félek attól, hogy a Mercedest vagy Ferrarit távozni látom? Ez az ő választásuk lenne. Persze nem szeretnénk, ha bárki távozna. A Ferrari természetesen az ikonikus márkák egyike, egy olyan cég, csapat, amely minden egyes Formula-1-es bajnokságban részt vett a megalkotása óta.”

„Emiatt nem szeretném, ha a Ferrari elmenne, és abban sem vagyok biztos, hogy nekik jót tenne a Formula-1 elhagyása, mert épp a versenyzés és utcai autók elegye teszi olyan egyedi márkává. Úgy vélem, a Ferrarinak is fájdalmas lenne, ha nem maradna a Formula-1-ben, de ez többé már nem az én felelősségem” – folytatta Todt, emlékeztetve arra, hogy nemcsak az F1 bukna a Scuderia távozásával, hanem a Ferrarinak is rengeteg hátránya származna belőle.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: