DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Ford: Soha nem mondunk nemet az F1-re

Az amerikai gyártó érdeklődéssel figyeli a költségvetési limit fejleményeit – a Formula-1 ugyanis akkor érdekli a márkát, ha sikerül működőképesen szabályozni a kiadásokat.

A Ford hatalmas múltra tekinthet vissza a Formula-1-ben – csapatként nem, viszont a Cosworth DFV motorral másfél évtizeden át uralta a sportot –, óriási fegyvertény lenne, ha az olyan érdeklődőkhöz hasonlóan, mint a Porsche vagy Aston Martin, az amerikai gyártó is újra szerepet vállalna az élvonalban. A Ford vezetése ettől nem zárkózik el, ám fontos feltételnek kell teljesülnie:

„A hibrid meghajtás még sokáig releváns lesz a Ford számára, épp ezért soha nem mondanék nemet a Formula-1-re, különösen, ha bevezetik a költséglimitet” – mondta az Autocar lapnak Mark Rushbrook, a vállalat motorsportfőnöke. Kiemelte azonban, hogy a csapatok leleményessége miatt a motorsport csúcsán korántsem egyszerű kordában tartani a kiadásokat: „A költségcsökkentés a Formula-1-ben mindig relatív. Ha szabályozol egy területet, akkor egy másikon fognak többet költeni.”



Jelenleg a Ford világszintű motorsportprogramja két sorozatra terjed ki: a WEC-re, ahol a GT kategóriában szerepelnek – 2017-ben az egyéni pontversenyt harmadik, a gyártóit második helyen zárták két győzelemmel –, valamint a WRC-re, ahol nem önálló csapatként futnak, Sebastian Ogier világbajnoki címe után azonban növelik az M-Sportnak nyújtott támogatást.

„Ami kifejezetten a WRC-t illeti, financiálisan is jobban elköteleztük magunkat, és több műszaki támogatást nyújtunk. 2018-ban jobban tudunk majd segíteni a motorra vonatkozó technikai analízisben, és vizsgálni fogjuk az átfolyást és égési folyamatot a teljesítmény fejlesztése érdekében” – folytatta Rushbrook.

A Ford utoljára a 2000-es évek elején volt érdekelt a Formula-1-ben, a csapat azonban nem saját néven, hanem a konszern egyik leányvállalata, a Jaguar színeiben futott. A McLaren főnöke, Zak Brown éppen a Jaguar kudarcához hasonlította a Honda problémáit nemrég.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: