DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Mercedes: Jó barátok vagyunk a Ferrarival

Dieter Zetsche állítja, a két rivális élcsapat valójában kiváló kapcsolatot ápol egymással, és céljaik megegyeznek – ugyanakkor a jó és rossz zsaruéhoz hasonlította módszereiket.

Ha a Formula-1 csapatai közül meg kellene nevezni a két jelenlegi legnagyobb ellenfelet, a nagy többség alighanem a Mercedest és a Ferrarit mondaná: az egyik megvédeni, a másik mindenáron elorozni akarja a vb-címet. A két gyártó cégpolitikájában, módszereiben, habitusában első ránézésre ég és föld, a Mercedes anyavállalata, a Daimler elnöke, Dieter Zetsche szerint azonban ez nincs így:

„Mi vagyunk a jó zsaru és rossz zsaru. Mint az őrültek, úgy igyekszünk megverni a másikat a pályán, és szert tenni minden tizedmásodperc előnyre. Ugyanakkor viszont gondolkodásunk a Formula-1-ről 100 %-ig összhangban van, ahogy stratégiai cselekvésünk is a sportban. Jó barátok vagyunk” – mondta az Autocar lapnak Zetsche.



 A jó és rossz zsaru említése célzás arra, hogy bár a Ferrari elnöke, Sergio Marchionne többször hangoztatta kilépési fenyegetését, Zetsche szerint az olasz vállalat ugyanúgy maradni akar az F1-ben, akárcsak ők: „Szándékunk a Formula-1-ben maradni, de természetesen magának a felületnek is jelentőségteljesnek kell maradnia, pozitívan fejlődnie.”  

„Sokszor elmondtam már, hogy a legjobb végkifejlet az, ha egy ponttal az utolsó versenyen nyerjük meg a bajnoki címet. Mikor az előző szezon második felében jártam a pályán, már nem voltam olyan biztos ebben a kijelentésben!” – tette hozzá, ugyanakkor tisztázta, a Mercedesnek szüksége van erős ellenfelekre: „Hogy világos legyen, sikeresek akarunk lenni, és a felületnek is sikerét akarjuk. Amikor egyvalaki domináns, nem segít. Erősebb ellenfelekre és olyan szabályváltozásokra van szükség, melyek mindenkinek új autó építését teszik lehetővé. Bizonyos mértékig ez történt tavaly is.”

A Mercedes és Ferrari között tapasztalható az összhang: még 2018-as autójuk bemutatóját is azonos napra tették, de gondoskodtak arról, hogy az időpont ne egyezzen.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: