DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Az Aston Martinnal társulna a Cosworth

Az Aston Martin partnert keres F1-es projektjéhez, a Cosworth pedig kijelentette, szívesen társulna hozzájuk. Három év múlva lehet, hogy egy ütős angol szövetség fog motort szállítani a Red Bullnak.

Nem titok, hogy az Aston Martin szemmel tartja a Formula-1 2021-es motorszabályainak formálódását. Kifejezetten érdekli a márkát az F1-be való visszatérés, aminek egyik jele a Red Bull idei autóin is vissza fog köszönni. Az energiaitalos márka istállója idén a nívós brit autógyártó nevét fogja viselni, de arról is beszéltek már, hogy akár motorszállítóként is szívesen szövetkeznének a britekkel. Az Aston Martin azonban csak bizonyos feltételek mellett csatlakozna a száguldó cirkusz motorszállítói közé, és akkor is kizárólag partnerekkel karöltve. 

cosworth_logo_jag

Számos siker fűződik a nevükhöz


A Cosworth hajtásláncért felelős főnöke erre reagálva kijelentette, ők szívesen részt vennének ebben a projektben. „Szeretnénk társulni velük” – árulta el Bruce Wood a motorsport.comnak. „Az évek alatt sokat dolgoztunk már együtt az Aston Martinnal, a Red Bull-lal pedig a Valkyrie hiperautó miatt van szoros kapcsolatunk, szóval lenne benne logika. Az Aston egyértelművé tette, hogy többet akar, mint egyszerűen átmatricázni valaki más motorját. Mindent viszont nem vállalnának egyedül, és itt jövünk mi a képbe.” Wood ugyanazt szögezte le, amit korábban az Aston Martin: egyedül ők sem vágnának bele a motorgyártásba. Mivel azonban mindkét céget érdekli a Formula-1, mindkét cég partnert keres ehhez, ráadásul már dolgoztak is közösen, a válasz adja magát. Wood hozzá is tette, voltak már közös beszélgetéseik a témáról.

Hogy mikor is láthatjuk a két angol gyártó közös fejlesztésű motorját az F1 rajtrácsán, arra Wood is kitért. „Jelentősen bővítenünk kell az állományunkat és az infrastruktúránkat is. Ez önmagában is több év munkája, így a 2021-es debütálásból 2022 is lehet. Ez talán nem tetszene mindenkinek, de így még mindig jobb, mintha eleve nem is beszélnénk semmiről. A mi szemszögünkből ezek óriási befektetések, így nem túl reális, hogy 2021-re minden a helyére kerül. Ez nem azt jelenti, hogy fel is adjuk, hanem azt, hogy 2022-ben gondolkozunk.”

Várjuk az Aston Martin reakcióját a felvetésre.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: