DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Csoportos felmondástól félt a McLaren

Már a 2017-es téli F1-es teszten gyanús volt, hogy a McLaren-Honda újabb nehéz évre számíthat. Eric Boullier ekkor kezdett attól tartani, hogy az egyébként ütőképes személyzete feladja a küzdelmet.

Hiába dolgozta át szinte alapjaiban idei motorját a japánok F1-es részlege, már a téli, barcelonai tesztelés során kiderült, hogy az új konstrukció is erősen elmarad az elvártaktól. Eric Boullier versenyigazgatóban ekkor fogalmazódott meg a gondolat, hogy ezt nem élhetik át még egy szezonban. „Elmentem a menedzsmenthez megmutatni az adatokat, és elmondtam, hogy ezt még egy évig nem csinálhatjuk” – mesélte a Formula-1 hivatalos weboldalának. „Kemény első, majd kemény második évünk volt a Hondával. Ezek után olyan fejlődést vártunk, amely segítségével visszakerülhetünk megérdemelt helyünkre – ehhez képest Barcelona azt mutatta, hogy visszafelé tartunk, ami elfogadhatatlan volt.”

boullier_pitwall_2017_mclaren

Alkalmazottaik nem a mezőny végén való kullogáshoz szoktak hozzá


"Az utóbbi három évben változások történtek a csapatnál" - folytatta. "Új, versenyképes embereink lettek, akik hozzászoktak a győzelemhez. Fennállt a veszélye, hogy elveszítjük őket. A csapat arca természetesen a pilóta, ám én attól tartottam, hogy ezeket a személyeket veszítjük el - ilyen beszélgetéseink voltak már a szezon legelején.”

A McLaren és a Honda végül szakított, a brit istálló jövőre Renault-motorokat fog használni, míg a japánok a Toro Rossónak fognak szállítani. Boullier elárulta, hogy végül minden egyes emberük kitartott mellettük, és mostanra magabiztosak, hogy csapatuk jövőre előrébb léphet a rajtrácson. „Az autóval, pontosabban a karosszériával történt előrelépésünket figyelembe véve tudjuk, hogy visszakerülünk a dobogóra” – folytatta a gárda vezetője. „Számomra óriási jutalom, hogy ezt ilyen nehéz körülmények között értük el. Pozitívum még, hogy a csapat most nagyon összhangban van. Annyit szenvedtünk három éven keresztül, mégis mindenki kitartott. Mindenki egyetért, hogy újra nyerni fogunk” – zárta pozitívan.

Bő három hónap múlva, a 2018-as Ausztrál Nagydíjon kiderül, mekkora előrelépésre lesznek képesek valójában.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: